Ботев се завърна в А група! 30-05-2012 18:47

Ботев Пловдив се завърна в "А" група след двегодишно отсъствие. "Канарчетата" категорично надиграха на баража за влизане в елита Спортист Своге и го победиха само с 2:0 с голове на Ангел Рахов и Александър Александров. Сладката победа бе отпразнувана от футболистите, заедно с няколко хиляди фенове на Ботев, подкрепили отбора на стадион „Славия” в столичния квартал Овча Купел.

„Жълто-черните” свършиха по-трудната част от работата си през първото полувреме, в което паднаха и двете попадения. Подкрепяни неистово от трибуните, те започнаха срещата уверено и още в самото начало взеха инициативата с трайно владеене на топката. Ботев разиграваше търпеливо и търсеше пролуки в отбраната на символичните гости, които приеха играта в собствената си половина.

Първи мерника си пробваха Димо Атанасов и Ангел Рахов, но ударите им не уцелиха рамката. Опорният халф нанесе и първия точен изстрел в очертанията на вратата, но не затрудни особено Николай Годжев. В 22-ата минута обаче, стражът на символичните гости капитулира пред кинжалния удар на Рахов, който от около 20 метра изпрати топката в долния десен ъгъл за 1:0. Попадението взриви бултрасите по трибуните и даде още по-голяма увереност на играчите в жълто-черно.

Сашо Александров бе близо до втори гол, но Годжев със сетни усилия изби в корнер, а малко след това вратарят отрази и пряк свободен удар на капитана на Ботев. След 30-ата минута отборът на Спортист живна и също погледна към вратата на Христо Иванов. Първо остро центриране от фаул на Васил Стефанов не бе засечено от негов съотборник, а по-късно Иванов отрази удар с глава на Симеон Атанасов.

Освен, че се справи с малкото ситуации в наказателното поле пред себе си, вратарят на Ботев бе в основата на образцовата контраатака, след която падна вторият гол. Той улови топката при едно центриране в пеналта и намери с дълъг и прецизен пас в противниковата половина Петър Атанасов, който се измъкна от опеката на двама защитници и подаде към нахлуващия на скорост Сашо Александров. Кривия пое топката и разстреля Годжев за 2:0 в 42-ата минута.

Така Ботев се оттегли с аванс от два чисти гола на почивката, а хилядите ботевисти по трибуните вече усещаха завръщането в елита.

Второто полувреме Костадин Видолов избра по-различен подход и отборът се върна с двадесетина метра назад. „Канарчетата” спряха масирания натиск и дадоха малко повече пространство на „шоколадите”. В 50-ата минута Атанасов от Своге бе оставен да шутира от границата на пеналта, но не уцели вратата, като това бе и единствената реална опасност, създадена от представителите на Запада през втората част.

Футболистите от на Ботев пък надупчиха поразредената защита на Спортист с няколко извеждащи паса и бързи комбинации, при които само малшансът и добрите изяви на Годжев станаха причина резултатът да не стане поне класически. В заключителните минути пред наказателното поле на Ботев заваляха изсипани топки, но Венци Бонев, Домакинов и Рахов доминираха във въздуха и се справиха с отчаяните опити за почетен гол на тима от Своге.

След мача играчите и публиката се отдадоха на заслужената радост, а Коце Видолов полетя във въздуха. За втора поредна година той изкачи Ботев в по-горна дивизия. Под ръководството на Видолов в „Б” група „канарчетата” спечелиха 10 победи и допуснаха 1 загуба, без да се броят служебните 3 точки срещу Доростол.

Двубоят от трибуните на стадион „Славия” изгледа и мажоритарният собственик на Ботев Цветан Василев.

Снимки от радостта на "канарчетата" може да видите от тук

Снимки от самия двубой може да видите от тук.

Видео от срещата:

БОТЕВ Пловдив 2:0 СПОРТИСТ Своге - БАРАЖ 30.05.12 - 1-во полувреме

БОТЕВ Пловдив 2:0 СПОРТИСТ Своге - БАРАЖ 30.05.12 - 2-ро полувреме

БОТЕВ Пловдив 2:0 СПОРТИСТ Своге - БАРАЖ 30.05.12 - интервюта