Ботев си тръгна с точка от Стара Загора 13-08-2017 20:39

Ботев (Пловдив) завърши наравно 1:1 като гост на Берое в двубой от 5 кръг на Първа професионална лига. Точен за "жълто-черните" на стадиона в Стара Загора бе Тодор Неделев в 57-ата минута, а преди това Педро Еуженио бе дал аванс на заралии. В самия край на срещата с червени картони заради протести срещу поредица отсъждания на главния съдия Николай Йорданов от игра бе изгонен Цветомир Панов, а от скамейката пом. треньорът Иван Кочев.

Николай Киров направи само една промяна в стартовите 11 в сравнение с мача за Суперкупата срещу Лудогорец през седмицата. На мястото на Серкан двубоя започна Меледже, а на вратата се върна Чворович за сметка на Кайзер. Останалите в постройката 4-1-4-1 запазиха местата си.

Двата отбора си размениха по едно полувреме, като през първата част домакините бяха по активният отбор на терена и успяха да вземат ранен аванс в резултата след попадение на Педро Еуженио в 16-ата минута. Португалското крило на старозагорци реализира в близкия ъгъл на Иван Чворович след флангова атака на Берое. 

Освен попадението зелените създадоха още няколко пъти напрежение в наказателното поле на Ботев без да създадат чисто положение, докато "жълто-черните" се задоволиха с удар от дистанция на Тони Тасев, преминал над гредата и точен шут от фаул на Неделев, спасен от вратаря.

На полувремето Николай Киров извади от игра "висящия" с картон Меледже и пусна на негово място Алваро Юлиано. 

Носителите на Купата и Суперкупата на България започнаха по-активно второто полувреме и в 51-ата минута малко не достигна на Фернандо Виана да нанесе завършващ удар. Бразилецът опита да овладее топката в наказателното поле много технично със завъртане около оста си след пас на Лъчо Балтанов, но топката му избяга с малко.

Малко по-късно до ситуация стигнаха и домакините. Драгош Фиртулеску проби отдясно и стреля с левия крак, но Иван Чворович бе добре пласиран и спря топката с тяло.

В 57-ата минута Ботев изравни. Тодор Неделев издебна централните защитници на домакините и пресече подаване между тях, след което очи в очи с Душан Перниш стреля покрай него с десния крак за 1:1.

В 68-ата минута пловдивчани организираха опасна контраатака, започната от Иван Чворович и завършила с удар на Тодор Неделев в ръцете на вратаря. 

В 72-ата минута вратаря на "канарчетата" спаси опасен удар на Антон Карачанаков, а в ответната атака шансът загърби Ботев. Тодор Неделев размени подавания с Тасев и с мощен диагонален удар изпрати топката в левия страничен стълб. 

В 81-ата "жълто-черните" пропуснаха дова добра възможност за пълен обрат, след като Фернандо Виана не успя да изведе по най-добрия начин спринтиращия Тони Тасев. Пасът на бразилеца хвана в крачка юношата на Пирин, който се озоваваше сам срещу вратаря.

БОТЕВ: 99. Иван Чворович, 2. Цветомир Панов, 70. Пламен Димов, 4. Виктор Генев, 24. Лазар Марин (60' 25. Крум Стоянов), 14. Меледже Омнибес (46' Алваро Юлиано), 7. Фелипе Бризола (83' 10. Серкан Юсеин), 17. Лъчезар Балтанов - капитан, 8. Тодор Неделев, 11. Тони Тасев, 9. Фернандо Виана