Ботев си тръгна само с точка от Лаута 04-11-2012 19:46

Тодор Неделев

Ботев записа второ поредно равенство в първенството, след като завърши 2:2 при гостуването си на Локомотив в дългоочакваното пловдивското дерби. И двата гола за „жълто-черните” бяха дело на Тодор Неделев, а попаденията за домакините реализира Рангел Абушев. В последната четвърт от мача „канарчетата” играха с човек по-малко, след като Бобан Грънчаров бе изгонен в 66-ата минута.

Двубоят започна с атаки към двете врати и до средата на полувремето противниците успяха да си отбележат по един гол. Още във втората минута македонският национал можеше да изведе Ботев напред в резултата, но ударът му с глава след центриране от фаул на Неделев бе спасен от Йордан Господинов. Нулевото равенство обаче не се запази дълго, тъй като още в 13-ата минута Рангел Абушев наказа грешка в защитата и с диагонален удар откри резултата – 1:0.

Радостта на домакините утихна в 22-ата минута, когато Тодор Неделев възстанови равенството. Огнянов подаде към Вандер по десният фланг, а бразилецът проби с лекота през отбраната на домакините и центрира в наказателното поле, там Иван Цветков бе изпреварен от Котев, но топката попадна в Неделев, който с премерен удар я изпрати в долния ляв ъгъл за 1:1.

До края на полувремето нов гол не падна, опасните ситуации пред вратите също липсваха. Ферарио Спасов пусна в игра Петър Атанасов на мястото на Вандер Виейра, който бе контузен още в първите секунди на мача, но въпреки болките издържа до почивката.

Първите пет минути на втората част футбол почти не се игра, заради димната завеса предизвикана от хореографиите по трибуните. Току след разсейването на мъглата „жълто-черният” сектор на „Лаута” избухна за втори път. Томаш Иршак завърши отлична атака с пас към Неделев, а младежкият национал с впечатляващо за възрастта си хладнокръвие насочи топката покрай Господинов за 1:2.

В следващата минута пред „канарчетата” се откри нов шанс, но ударът на Петър Атанасов срещна тялото на защитник. Ботев овладя събитията на терена, но в 66-ата минута отборът остана с човек по-малко. Грънчаров пое към съблекалните за втори жълт картон, въпреки че фауловете, за които бе санкциониран, не се отличаваха от нарушенията на домакините. Ферарио Спасов реагира и пусна Ангел Рахов в центъра на защитата, а от игра излезе Мариян Огнянов.

В числено намален състав „жълто-черните” можеха да решат мача в 73-ата минута, но Йордан Господинов и гредата оставиха Локомотив в мача след виртуозно изпълнение на Тодор Неделев. 19-годишният талант се размина на сантиметри от впечатляващ хеттрик, след като прехвърли играч на домакините и с удар от воле от двадесетина метра с десния крак изстреля „бомба” под гредата, със сетни сили обаче вратарят отклони топката в напречния стълб.

С играч повече на терена домакините владееха повече топката, но в действията им липсваха идеи. Локомотив не създаде опасност за вратата на Шеткус до 85-ата минута, в която падна изравнителното попадение. Негов автор стана отново Абушев, който засече с глава центриране отдясно и направи 2:2.

До края на срещата и двата отбора имаха по един шанс да вземат точките в мача, но в крайна сметка нов гол не падна и ремито се запази. Така двата отбора си поделиха по една точка, с която след 11-ия кръг на "А" група "жълто-черните" заемат 4-то място, с равен брой точки с третия, ЦСКА, но с по-лоша голова разлика.

След края на двубоя ръководството на Ботев подаде жалба срещу съдийството на Станислав Тодоров.

Фотогалерия: Локомотив Пловдив 2:2 Ботев Пловдив

Репортаж от мача: