Ботев стартира сезона с домакинско реми срещу Левски 18-07-2015 21:34

Отборът на "Ботев" започна с равенство новия сезон, след като спретна домакинско 1:1срещу "Левски" в първия кръг от първенството. Двубоят пред претъпканите в горещия летен следобед трибуни на клубната база в Коматево не предложи футбол от високо качество, като видимо и жегата оказа влияние на темпото на игра в срещата.

"Канарчетата" влязоха в ролята на догонващ още в самото начало на мача, след като позволиха на Георги Костадинов да открие за "Левски" след статично положение в 11-ата минута. Въпреки, че "сините" не сътвориха друга опасност до края на двубоя, "канарчетата" успяха да стигнат само до точката с попадение на влезлия на смяна Даниел Генов, който се разписа още в дебюта си с жълто-черния екип в 69-ата минута. Малко преди изравнителното попадение Мариян Огнянов пропусна дузпа, стреляйки встрани от вратата от бялата точка.

Вместо с очаквания домакински натиск, срещата започна с поредица от тъчове дълбоко в половината на "Ботев" и в първите пет минути нито един от противниците не бе успял да организира смислена атака. Първата такава изработиха "канарчетата" в 7-ата минута, когато Мариян Огнянов направи двойно подаване с Божидар Васев и след завъртане около оста си стреля, но слабо и в ръцете на Йоргачевич.

В 11-ата минута гостите спечелиха свободен удар в близост до наказателното поле на домакините, а след неговото изпълнение Георги Костадинов бе оставен абсолютно сам пред Михаил Иванов и с глава изпрати топката в долния десен ъгъл за 0:1. 

Неочакваното начало повлия на играта на "Ботев", но въпреки това "жълто-черните" останаха по-активния отбор на терена и интересните ситуации се случваха само пред едната врата - тази на "Левски". 

Божидар Васев изпревари Йоргачевич за върната към него топка в 18-ата минута, но не успя да задържи топката в терена и да я търкулне в опразнената врата. Пет минути по-късно Милен Гамаков посрещна от въздуха избита от защитата топка, но волето му мина над напречната греда. Отново Гамаков, след точно половин час игра, стреля отдалеч, този път в ръцете на вратаря. 

В 33-ата минута Нико Варела центрира от фаул, а Лъчезар Балтанов с глава стреля над вратата. В 38-ата Александър Колев се пребори с бранител в синьо и стреля от малък ъгъл, Йоргачевич обаче спаси. Неточен изстрел на Лъчо Балтанов и подобно изпълнение на Борислав Цонев сложиха точка на първото полувреме.

Второто полувреме "Ботев" вдигна оборотите и показа по-добър футбол в сравнение с първата част. В 50-ата минута Нико Варела пробва без успех да намери горния ляв ъгъл с фалцов удар. 

В 61-ата минута арбитърът Николай Йорданов отсъди дузпа за игра с ръка в наказателното поле. Мариян Огнянов застана зад топката, но пропусна шанса за изравнителен гол, след като стреля слабо встрани от дясната греда. 

Веднага след пропуска от бялата точка в игра за "Ботев" се появи Даниел Генов, който само осем минути по-късно ознаменува с гол официалния си дебют за клуба. Крилото получи пас зад защитата от Лъчо Балтанов и след като овладя с гърди топката я изпрати покрай плонжа на Йоргачевич за 1:1.

Голът вдъхнови трибуните и отбора и до края на мача "Ботев" търсеше пълния обрат, докато "Левски" бранеше точката дори с цената на повечко лежане по терена.

В 73-ата минута Нико Варела напреда отдясно, финтира защитник и шутира по диагонала, но Йоргачевич спаси. Мариян Огнянов опита да се реваншира за пропуснатата дузпа и сам организира няколко контраатаки през центъра. При една от тях плеймейкърът намери със скрит пас зад защитата Варела, но уругвайското крило не овладя добре топката и пропусна да се озове очи в очи с вратаря на "Левски".

Петър Пенчев потърси промяна с включването на Лазар Марин и Димитър Алексиев, но въпреки финалния натиск и няколкото добри атаки, "Ботев" не успя да вкара заветния победен гол и да стартира с пълен актив новото първенство.

Така "жълто-черните" влязоха в шампионата само с точка от първия кръг, а с представянето си показаха, че публиката може да очаква повече от своите любимци. "Канарчетата" заслужиха и адмирации най-вече заради демонстрирания характер в преследването на пълния обрат в двубоя.

В следващия втори кръг от първенството "Ботев" гостува на новакът "Монтана", който също стартира сезона с равенство на негостоприемния стадион в Стара Загора.

БОТЕВ: Михаил Иванов, Йордан Христов (к), Пламен Николов, Даниел Златков, Филип Филипов (71' Лазар Марин), Лъчезар Балтанов, Милен Гамаков, Мариян Огнянов, Божидар Васев (61' Даниел Генов), Нико Варела, Александър Колев (79' Димитър Алексиев)

ЛЕВСКИ: Боян Йоргачевич, Александър Александров, Диян Иванов, Максимилиан Карнер, Аймен Белаид (78' Мики Орачев), Джереми Де Нойер, Георги Костадинов (58' Владислав Мисяк), Роман Прохазка, Борислав Цонев, Божидар Краев, Денис Махмудов (73' Радослав Цонев)

Съдия: Николай Йорданов (София)

ж.к. Златков, Балтанов, Марин (Ботев); Краев, Б. Цонев, Александров, Прохазка (Левски)

Голмайстори:

0:1 Георги Костадинов (11')

1:1 Даниел Генов (69')