Ботев танцува за 5:0 срещу Септември 12-10-2017 21:50

Ботев Пловдив победи по категоричен начин отбора на Септември София в отложен мач от четвъртия кръг на "А" група, който се игра пред пълни трибуни на базата в Коматево. 

"Жълто-черните" зарадваха феновете си с прекрасен футбол и пет безответни гола в мрежата на новака в Първа лига, а бразилският стрелец на "канарчетата" Фернандо Виана си осигури място в клубната история, след като стана първият чужденец с четири попадения в един мач. Другото попадение бе дело на Дуде Ндонгала, който направи и асистенция при първия гол в мрежата на софиянци. 

На скамейката в този мач остана Тодор Неделев, който 48 часа по-рано игра за националния отбор в квалификацията с Люксембург. В негово отсъствие "жълто-черните" изиграха икономично първо полувреме, в което отбелязаха само един гол.

В 7-ата минута Дуде Ндонгала стреля опасно от фаул, след който топката кацна върху напречната греда. В 25-ата французинът, който бе много активен в началните минути, центрира отлично от левия фланг за Фернандо Виана и деветката откри своята и отборната голова сметка с точен удар с глава - 1:0.

В ответната атака посрещнатият изключително топло от публиката капитан на гостите Борис Галчев стреля опасно с глава, но добре пласиран Иван Чворович спаси.

Ботев доминираше, но не стигна до повече сериозни шансове за гол преди почивката.

Малко след нея в игра се появи Тодор Неделев, който замени Густаво, а влизането на осмицата видимо вдъхнови "жълто-черните", които започнаха да атакуват бързо, настървено и много разнообразно.

В 57-ата минута Дуде Ндонгала вкара за 2:0 с красив диагонален шут в долния ляв ъгъл и даде старт на шоуто за публиката. 

В 64-ата минута Фернандо Виана завърши с прецизен удар по тревата двойно подаване между Лъчезар Балтанов и Фелипе Бризола за 3:0.

В 73-ата бразилският стрелец на Ботев оформи своя хеттрик след асистенция на Лазар Марин, който елиминира вратаря и сервира топката на Виана на празна врата.

В 84-ата Фернандо Виана Жардим Силва влезе в историята на Ботев като първия чуждестранен играч, разписал се четири пъти в един мач след нова асистенция на появилия се през второто полувреме Лазар Марин за крайното 5:0.

Изразителният успех и трите спечелени точки изкачиха на тима на Николай Киров в челната шестица. Ботев се изравни с Берое на 5-ата позиция, като и двата отбора имат по 17 точки от 11 изиграни мача. Следващия кръг носителите на Купа България приемат 4-ия в таблицата тим на Верея. Двубоят е в понеделник от 20 часа на "Футболен комплекс Ботев 1912".

БОТЕВ: 99. Иван Чворович, 2. Цветомир Панов, 18. Радослав Терзиев, 70. Пламен Димов, 23. Йордан Минев (67' 24. Лазар Марин), 10. Серкан Юсеин (71' 6. Алваро Юлиано), 17. Лъчезар Балтанов - капитан, 93. Густаво Афонсо (54' 8. Тодор Неделев), 7. Фелипе Бризола, 29. Дуде Ндонгала, 9. Фернандо Виана