Ботев удари Берое у дома, гостите с два червени картона 06-03-2017 20:18

"Ботев" постигна в дербито на Тракия, след като се наложи с 2:0 като домакин на "Берое" в двубой от 23-ия кръг на Първа лига. Успехът на "жълто-черните" с две попадения донесе бразилецът Фернандо Виана, който се разписа в началото и края на двубоя. Гостите от Стара Загора играха в продължение на половин час с 9 души, след като червени картони в началото на втората част получиха Веселин Пенев и Карлос Охене.

Двата отбора изнесоха интересен и пълен със заряд двубой, в който освен интересни ситуации пред двете врати не липсваше и битка, оцветила сблъсъка със 7 жълти и 2 червени картона. 

"Ботев" започна по-добре срещата, но първият шанс бе за "зелените". Във 2-ата минута Антон Карачанаков стреля над напречната греда от фаул пред наказателното поле. 

В 4-ата Тодор Неделев завърши с удар продължителна атака на пловдивчани, топката рикошира в защитник и се попадна в Лъчезар Балтанов, но капитанът на "Ботев" стреля на сантиметри покрай лявата греда. 

Десет минути по-късно нов удар на Балтанов от движение профуча покрай дясната греда, а в 16-ата вратарят на "заралии" Душан Перниш парира слаб шут на Фелипе Бризола.

В 17-ата минута активната игра на "канарчетата" даде резултат. Фернандо Виана се възползва от грешка - подарък на Асен Георгиев, който в опита си да остави топката в игра напусна очертанията на терена. Бразилският нападател се възползва от това и се втурна с топка в крака към вратата на противника, финтира съперник и с диагонален удар изпрати топката в мрежата за 1:0.

Гола активизира гостите и те отговориха с далечен шут в напречната греда на Мартин Райнов. В 32-ата минута Жуниор Мапуку стреля по диагонала на сантиметри над вратата, а в 36-ата Иван Чворович реагира блестящо и извади в корнер опасно центриране на Веселин Пенев, след което топката се насочваше в долния ляв ъгъл на вратата.

Така първото полувреме приключи с аванс на "Ботев", а в началото на втората част "канарчетата" получиха сериозен бонус в численото съотношение на терена, след като в рамките на 4 минути двама футболисти на "Берое" бяха отстранени от игра. Първо Веселин Пенев задържа откъсващия се Тодор Неделев и в 56-ата минута видя за втори път жълтия картон. Четири минути по-късно Карлос Охене първо репликира, а после и показа агресия към главния съдия Ивайло Стоянов и също пое към съблекалните.

Логично "Ботев" взе тотално инициативата и след няколко пропуска и греда на Лъчезар Балтанов, отново Фернандо Виана сложи точка на спора в даденото от рефера продължение. Бразилецът получи пас на празна врата от Тодор Неделев и с удар отблизо реализира втория си гол в мача и общо трети в първенството за крайното 2:0.

Съставите:

БОТЕВ: 99. Иван Чворович, 2. Цветомир Панов, 18. Радослав Терзиев, 4. Виктор Генев (53' 5. Кристиан Димитров), 24. Лазар Марин, 10. Серкан Юсеин, 17. Лъчезар Балтанов капитан, 7. Фелипе Бризола (75' 25. Крум Стоянов), 8. Тодор Неделев, 39. Антонио Вутов (88' 19. Борис Тютюков), 9. Фернандо Виана

БЕРОЕ: 12. Душан Перниш, 19. Пламен Тенев, 21. Венцислав Василев, 5. Асен Георгиев, 28. Веселин Пенев - капитан, 4. Кохей Като, 7. Мартин Райнов, 3. Карлос Охене, 17. Антон Карачанаков (63' 18. Атанас Зехиров), 91. Ерик Почански (64' 23. Борислав Цонев), 10. Жуниор Мапуку (80' 11. Виле Салмикиви)

Съдия: Ивайло Стоянов (Петрич)

ж.к. Панов, Серкан, Бризола, Вутов, Виана (Бот); Тенев, Почански (Бер)

ч.к. Пенев, Охене (Бер)