Ботев удари Литекс в Ловеч 21-10-2012 16:59


Ботев Пловдив записа изключително важна победа при гостуването си на Литекс в директен двубой за челните места. Окрилени от фантастичната подкрепа на около 2000 свои привърженици, „жълто-черните” на Ферарио Спасов се наложиха с 1:0 над тима на Христо Стоичков. Попадението бе дело на Вандер Виейра, който се разписа в последната минута на първото полувреме след страхотно двойно подаване с Тодор Неделев.

С успеха „канарчетата” запазиха третото място в подреждането в „А” група, натрупвайки пет точки преднина пред Литекс и две пред ЦСКА, който гостува на „Колежа” в следващия кръг.

Двубоят в Ловеч започна равностойно и действията почти през цялото първо полувреме се развиваха между двете наказателни полета. В първата четвърт от мача играта бе накъсана, а опасности пред вратите липсваха. В 21-ата минута Огнянов пробва да изведе Цветков сам срещу вратаря с пас от дълбочина, но в подаването не достигна малко височина и защитник в оранжево успя да отклони с глава. В ответната атака Исмаил Иса от малък ъгъл стреля много неточно в аут.

След 25-ата минута „канарчетата” взеха инициативата и организираха няколко много опасни атаки. Първо Неделев пусна в коридор към Вандер, който направи серия от финтове, но в крайна сметка загуби топката. Минута по-късно бразилецът получи втори шанс, като този път ударът му бе блокиран. Последва възможност и за домакините – Георги Миланов овладя подаване по въздух в наказателното поле и стреля със завъртане около оста си, но топката мина встрани от вратата на Шеткус.

В 39-ата минута Иван Цветков пое топката в центъра и се устреми към вратата на домакините. Капитанът пусна по тревата към нахлуващия отляво в наказателното поле Неделев, който обаче се забави с шута и бе блокиран. Така се стигна до последната минута на полувремето, в която Вандер получи топката от Цветков пред наказателното поле, направи страхотно двойно с Тодор Неделев, с което бе елиминирана цялата защита на Литекс, и останал очи в очи вратаря, бразилецът стреля под неговия плонж за 0:1.

През второто полувреме Ботев прие играта в своята половина и разчиташе на контраатаки. Още в началото Шеткус се отличи с важна намеса, спасявайки шут от дъгата на пеналта на Героги Миланов. Малко по-късно Цветков изведе зад защитата нахлуващия от дълбочина Мариян Огнянов, но страничния съдия вдигна флага за засада.

В следващите минути играта отново се накъса, а главният съдия показа серия от жълти картони на футболисти от двата отбора. Един от тях бе за Николай Бодуров, който свали с лакът откъсващия се сам срещу вратаря Вандер, но реферът Ивайло Стоянов спести по-тежка санкция за национала.

Най-напечените минути пред вратата на Ботев бяха между 60-ата и 70-ата, когато Ваюши на три пъти бе близо до гол за тима на Христо Стоичков, но в два от случаите албанецът не улучи вратата, а в другата ситуация Шеткус спаси удара му от дистанция. В средата на полувремето Тодор Неделев отправи силен шут от двадесетина метра, спасен от Пиргов. „

В 85-ата минута, след бърза контраатака, топката стигна до Иван Цветков на левия фланг, той подаде към влезлия на смяна Петър Атанасов, който без забавяне стреля по диагонала, но отново вратарят на Литекс се намеси добре. В последната минута на 5-минутното допълнително време стражът на ловчанлии можеше куриозно да изравни. Той изсипа топката в наказателното поле на „жълто-черните”, където никой не игра с нея преди Шеткус с последни усилия да я отклони в гредата. След рикошета Ангел Рахов се намеси решително на метър пред голлинията и изчисти, запазвайки резултата непроменен.


ЛИТЕКС: ПИРГОВ, Стр.ПОПОВ, Ил.МИЛАНОВ, БОДУРОВ, БОЖИКОВ, ЙЕЛЕНКОВИЧ, СЛАВЧЕВ (88-КУЛИ), ВАЮШИ (81-БАШОВ), Г.ИВАНОВ (60-ЗАКОВ), Г.МИЛАНОВ, ИСА

БОТЕВ: ШЕТКУС, Й.ХРИСТОВ, РАХОВ, ГРЪНЧАРОВ, ЕНРИКЕ, ИРШАК, ПАЛАСУЕЛОС, НЕДЕЛЕВ (79-ДЯКОВ), ОГНЯНОВ (80-АТАНАСОВ), ЦВЕТКОВ, ВАНДЕР (73-БАМОГО)

ЖЪЛТИ КАРТОНИ: ЙЕЛЕНКОВИЧ, СЛАВЧЕВ, БОДУРОВ, ИСА (ЛИТЕКС); РАХОВ, ГРЪНЧАРОВ, ОГНЯНОВ, ВАНДЕР, БАМОГО (БОТЕВ)

СЪДИЯ: ИВАЙЛО СТОЯНОВ (ПЕТРИЧ)

Фотогалерия: "Литекс" Ловеч 0:1 "Ботев" Пловдив

Мача по минути: Livеscore - Литекс 0:1 Ботев

Репортаж от мача: