Ботев взе точка в скучно дерби на Лаута 09-03-2018 10:36

Отборът на Ботев завърши наравно 0:0 като гост на градския си съперник Локомотив в двубой от 23-ия кръг на Първа лига. Спечелената точка е първа за "жълто-черните" за календарната година след двете загуби на старта на пролетния полусезон от Левски и Лудогорец, като тя помогна на носителите на Купата на България да запазят аванса си от 5 т. пред "черно-белите" три кръга преди края на редовния сезон.

Дербито на "Лаута" предложи малко емоции за зрителите и епизодични опасности пред двете врати. Двата отбора заложиха на сигурността и шансовете да отбележат бяха сведени до минимум. През първото полувреме направилият повторен дебют за Ботев Жоао Пауло пропусна да реализира при бърза контраатака. Бразилското острие бе изведен от Лъчезар Балтанов в половината на домакините и опита удар от границата на наказателното поле с левия крак, но топката премина встрани от вратата. Локомотив също имаше своя шанс след шут на Марчев, който рикошира и затрудни Иван Чворович, но вратарят на "канарчетата" успя да се справи с коварната топка и спаси.

През второто полувреме нов шанс се откри пред Жоао Пауло, но ударът му от 15-ина метра не затрудни Илко Пиргов. Нападателят на "черно-белите" Анте Аралица създаде и пропусна единственият добър шанс за своя отбор след почивката, а в самия край влезлият на смяна Стивън Петков можеше да се превърне в герой, но ударът му с левия крак мина встрани от вратата.

Официален дебют за Ботев в мача направи централният защитник Димитър Пиргов, който започна в центъра на защитата до Радослав Терзиев. Като крайни бранители пред Иван Чворович стартираха Филип Филипов и Йордан Минев, а в средата на терена капитанът Лъчезар Балтанов си партнираше със Серкан Юсеин. Тодор Неделев бе в ролята на плеймейкър, а в атака бе бразилското трио Густаво Афонсо, Жоао Пауло и Диого Кампос.

През втората част в игра се появиха още Дуде Ндонгала, Стивън Петков и Алваро Юлиано.

В следващия кръг Ботев посреща последния в класирането на Първа лига Витоша (Бистрица). Двубоят е в сряда (7 март) от 12:30 ч. на "Футболен комплекс Ботев 1912".