Ботев взе трите точки от гостуването на Верея 30-09-2018 19:28

Отборът на "Ботев" постигна победа като гост срещу "Верея" в двубой от 10 кръг на Първа лига. Пловдивчани се наложиха с 2:1 над последния във временното класиране тим от Стара Загора и прибавиха три точки в актива си, с които се изкачиха на 6-ата позиция в таблицата. Тодор Неделев от дузпа и Лъчезар Балтанов дадоха аванс на "канарчетата" преди почивката, а Антон Огнянов върна едно попадение в началото на втората част.

"Ботев" имаше надмощие през целия двубой и пропусна да запише по-изразителен успех. Първият шанс пред вратата на домакините бе в 9-ата минута, когато малко не достигна на Стивън Петков да засече ниско центриране отляво на Густаво Афонсо.

„Жълто-черните“ поведоха в 24-ата минута след точно изпълнена дузпа от Тодор Неделев. Наказателният удар бе отсъден за игра с ръка в наказателното поле на защитник на „Верея“. Йордан Минев проби отляво и подаде на Антонио Вутов, който шутира, а летящата към вратата топка спря в ръката на Денис Василев. С нисък и много прецизен удар в долния ляв ъгъл Неделев не остави шансове на бившия си съотборник Георги Георгиев и изведе „Ботев“ напред в резултата – 0:1.

В 33-ата плеймейкърът на „канарчетата“ записа и асистенция, като след негово центриране от ъглов удар Лъчезар Балтанов с глава покачи на 0:2.

В началото на второто полувреме възпитаниците на Николай Киров пропиляха две отлични възможности да сложат точка на спора.

Първо в 51-ата минута Неделев изведе в наказателното поле Густаво Афонсо, но от чиста позиция бразилецът стреля неточно.

Пет минути по-късно отличен пробив по десния фланг направи сънародникът на Густаво – Джонатан Перейра, но десният бек сбърка в завършващото подаване, като вместо на очакващия топката пред вратата Стивън Петков, Перейра опита да намери Неделев около точката на дузпата, но пасът бе пресечен от защитник.

Този пропуск бе наказан от домакините и в ответната атака Антон Огнянов нахлу в оголената от Перейра дясна зона на защитата на „Ботев“. Последва удар на нападателят на „Верея“, който излизаше извън рамката, но в опита си да пресече шута Димитър Пиргов засече топката в собствената си врата за 1:2.

В 75-ата минута „жълто-черните“ направиха нов сериозен пропуск. Тодор Неделев намери Лъчезар Балтанов в наказателното поле, капитанът се освободи от защитник, но от чиста позиция шутира над напречната греда.

От своя страна домакините не успяха да застрашат повече вратата на Даниел Кайзер и двубоят завърши със заслужен успех на „Ботев“.

БОТЕВ: 22. Даниел Кайзер, 2. Джонатан Перейра, 3. Димитър Пиргов, 6. Костадин Ничев, 23. Йордан Минев, 10. Серкан Юсеин, 17. Лъчезар Балтанов - капитан, 8. Тодор Неделев, 39. Антонио Вутов (87' 11. Кристиан Добрев), 93. Густаво Афонсо, 20. Стивън Петков (61' 9. Диого Кампос)