Ботев взе ценни три точки като гост в Ловеч 08-11-2014 00:00

Ботев Пловдив постигна изключително ценна победа в борбата си класиране в първата шестица. Възпитаниците на Велислав Вуцов се наложиха с 2:1 като гост над Литекс в двубой от 15-ия кръг на „А” група. „Канарчетата” стигнаха до пълен обрат, след като първо Джордан (39’) откри, а след това попадения на Томаш Иршак (45’) и Александър Колев (63’) донесоха трите точки на Ботев.

В 13-ата минута домакините създадоха първата опасност в мача. Страхил Попов центрира отдясно към Асприля, който стреля с глава на сантиметри встрани от лявата греда на Адам Стаховяк, като вратарят все пак плонжира навреме и успя да покрие ъгъла.

В 20-ата минута вратарят на ловчанлии Винисиус Баривиера игра с ръка извън наказателното поле, за което стражът получи жълт картон, а Ботев – пряк свободен удар. Момчил Цветанов изпълни фаула, но Баривиера успя да избие.

Три минути по-късно Стаховяк напусна неразчетено вратата си в и позволи на Асприля да го преодолее, след което последва центриране от аутлинията и решително изчистване от страна на Роман Инез.

В 26-ата Момчил Цветанов пресира противник в наказателното поле на Литекс, стигна до топката и опита да прехвърли вратаря, но Баривиера не позволи това да се случи и успя да спаси.

В следващите минути и двата отбора имаха по една добра възможност от пряк свободен удар, но първо Ваюши стреля над вратата на Стаховяк, а след това Алекс Колев уцели стената пред Баривиера.

В последните десетина минута на първата част играта се изостри и двата отбора тръгнаха по-директно в атака, почти без да задържат топката в централната зона.

Именно при една от своите контри Литекс успя да поведе в 39-ата минута след неразбирателство между Адам Стаховяк и Росен Колев. Двамата се втурнаха едновременно към топката след пас към Джордан в половината на „канарчетата”, защитникът направи шпагат, с който на практика елиминира своя съотборник и изведе нападателят на домакините на празна врата и той не сгреши за 1:0.

Ботев обаче бързо потуши радостта на ловчанлии с фантастичен гол на Томаш Иршак, дошъл след прекрасна тройна комбинация. В последната минута на полувремето чехът намери Момчил Цветанов пред наказателното поле, той пусна вдясно от себе си към Мариян Огнянов, който демонстрира страхотен поглед и с много майсторски прехвърлящ пас елиминира цялата защита в оранжево и влизащият на скорост Иршак с великолепен удар с глава забоде топката в горния ляв ъгъл за 1:1.

Двата отбора започнаха второто полувреме без промени в съставите, а първият шанс се откри пред Алекс Колев, който от малък ъгъл стреля във външната страна на мрежата.

В 55-ата минута Джордан стреля с глава встрани от дясната греда. В следващата атака на домакините отново играчът с номер 9 получи възможност да шутира, този път с крак, но ударът му бе още по неточен.

В 63-ата минута Ботев стигна до пълен обрат в резултата с красив гол на Александър Колев. Жълто-черната „девятка” простреля Баривиера със силен и много точен шут с левачката в долния ляв ъгъл за 1:2.

Асприля можеше да изравни две минути по-късно, когато крилото на Литекс получи пас зад защитата, но ударът му мина над напречната греда. В 85-ата Адам Стаховяк направи важно спасяване след силен удар на резервата Никола Колев. В края на мача Ботев имаше шанс да направи победата си по-изразителна, но Чунчуков и Балтанов не оползотвориха отворилите се пред тях шансове.

ЛИТЕКС: Винисиус Баривиера, Страхил Попов, Джаксън Менди, Пламен Гълъбов, Антон Недялков, Кристиян Малинов (81’ Никола Колев), Патрис Бумал, Румен Руменов (68’ Милчо Ангелов), Армандо Ваюши (76’ Кирил Десподов), Данило Асприля, Уилмар Джордан

БОТЕВ: Адам Стаховяк, Йордан Христов, Роман Инез, Росен Колев, Филип Филипов, Томаш Иршак, Милен Гамаков, Мариян Огнянов (81’Божидар Васев), Момчил Цветанов (88’ Радослав Терзиев), Александър Колев (70’ Лъчезар Балтанов), Цветелин Чунчуков

Съдия: Стефан Апостолов (Благоевград)

ж.к. Баривиера, Бумал, Н. Колев (Литекс); Иршак, А. Колев (Ботев)

Голмайстори:

1:0 Уилмар Джордан (39’)

1:1 Томаш Иршак (45’)

1:2 Александър Колев (63’)