Ботев загуби на "Герена" 19-08-2012 18:41

Ботев Пловдив записа първа загуба в първенството, след като отстъпи с 1:3 при гостуването си на Левски на стадион "Георги Аспарухов". Двата отбора изиграха динамичен и много интересен мач пред около 10 000 зрители, като 3000 от тях бяха от Пловдив, като бултрасите бяха на обичайното си високо ниво. 

"Жълто-черните" започнаха мача сковано и допуснаха противника да поведе с два гола до средата на полувремето. След това възпитаниците на Ферарио Спасов изравниха играта, а на моменти дори превъзхождаха домакините. Разковничето в мача бяха двете греди в началото на второто полувреме, когато при резултат 2:1 Ботев пропусна няколко отлични възможности да обърне мача, като и шансът не бе на страната на пловдивчани.

Домакините започнаха срещата силно и стигнаха до първи точен удар още в 4-ата минута, когато Шеткус изби удар на Марсиньо. След още толкова игрово време Везалов засече центриране от корнер, но изпрати топката в аут. Първата опасна атака на Ботев дойде в 11-ата минута, когато Костов засече в аут остро центриране отляво. Малко след това Пламен Илиев пряк свободен удар на Тодор Неделев.

Началният натиск на домакините даде резултат в 15-ата минута. Марсиньо изведе Симеон Райков на стрелкова позиция и той не сгреши за 1:0. В 22-ата минута Левски удвои, а голмайстор отново бе Райков. Крилото се разписа с мощен удар извън пеналта, след като преди това Шеткус отрази също много силен изстрел на Гаджев.

След  втория гол Ботев изравни играта и бързо можеше да намали. Първо Иван Цветков стреля с глава извън очертанията на вратата, а в 34-ата минута Костов изведе Иршак сам срещу вратаря, но чехът би над вратата.

Последваха опасни удари на Карвальо и Райков, като в първия случай топката мина встрани от вратата, а при втори Шеткус спаси.

В 42-ата минута Ботев намали резултата чрез Артур Енрике. Бразилецът вкара отблизо след страхотен успореден на голлинията пас на Станислав Костов.

На полувремето Ферарио Спасов направи две смени, като в игра на местата на Тодор Неделев и Костов се появиха Мариян Огнянов и Костадин Дяков. След почивката Ботев бе по-добрият отбор на терена и бе близо до обрат в мача.

„Канарчетата” можеха да изравнят още в 47-ата минута, но гредата спаси Левски след отличен удар от фаул на Цветков.

Последваха няколко опасни атаки към двете врати, за да се стигне до 59-ата минута, когато гредата за втори път в мача се оказа верен помощник на Пламен Илиев. Вандер пое топката около дъгата на наказателното поле, финтира защитник и с красив фалцов удар нацели дясната сглобка.

В 64-ата минута Ернестас Шеткус показа страхотен рефлекс и извади удар с глава на Карвальо след ъглов удар. Минута по-късно „жълто-черните” отново имаха отличен шанс да изравнят. Иван Цветков овладя великолепно дълъг пас зад защитата, но се забави с удара и върна към Огнянов, който намери с едно докосване Дяков, но и той не успя да шутира от добра позиция.

В 68-ата минута Огнянов бе фаулиран на метър пред пеналта, но Иван Цветков би в главата на играч от стената. В 72-ата минута Христо Ристосков подмина нарушение в наказателното поле на Левски срещу Костадин Дяков. В 78-ата Станислав Ангелов направи двойно подаване с Карвальо и очи в очи с Шеткус вкара за 3:1. В края на 3-минутното продължение Ботев можеше да намали, но Пламен Илиев спаси атрактивно добре насочен удар на Петър Атанасов в горния ляв ъгъл.

Съставите на двата отбора:

ЛЕВСКИ: Илиев, Мюлдер (72-Башлиев), Везалов (80-Йовов), Ели, Старокин, Ангелов, Гаджев, Прохазка, Райков (68-Рамос), Марсиньо, Карвальо

БОТЕВ: Шеткус, Станчев, Караславов, Грънчаров, Артур, Иршак, Паласуелос, Неделев (46-Огнянов), Вандер (80-Атанасов), Цветков, Костов (46-Дяков)

Главен съдия: Христо Ристосков

Помощници: Крум Стоилов, Цветан Трифонов

Жълти картони: Ангелов, Рамос (Левски), Иршак, Грънчаров (Ботев)

Фотогалерия от срещата може да видите от този линк.