Ботев загуби от Берое в Стара Загора 22-09-2013 19:48

Ботев Пловдив претърпя втората си загуба от началото на сезона. "Жълто-черните" отстъпиха като гост на Берое с 0:1 и се отдалечиха останаха на 4 точки зад лидера във временното класиране Лудогорец. 

За двубоя в Стара Загора Станимил Стоилов бе лишен от голяма част от ударната си мощ. Освен на контузените досега Мариян Огнянов, Иван Цветков и Валери Домовчийски, наставникът на Ботев не можеше да разчита и на най-резултатния си играч от началото на сезона – Тодор Неделев.

На вратата отново стартира Адам Стаховяк, а карето в защита и двойката опорни халфове изглеждаха по обичайния начин – Христов, Спрокел, Грънчаров, Минев, Иршак и Галчев. Новините в единадесеторката на Станимир Стоилов дойдоха от фланговете, където титуляри започнаха Костадин Дяков и Луис Педро. На върха бе Ромарио Кортзорг, а зад него действаше Абел Анисе.

След нервни първи минути на мача Ботев започна да търси по-траен контрол върху топката. В 15-ата минута Ромарио отправи първия точен удар в мача. Холандецът получи топката след странично хвърляне на Минев, но стреля в ръцете на Караджов. В 21-ата отново Ромарио влезе отдясно в наказателното поле и върна към Дяков, който не успя да овладее топката на чиста позиция.

В ответната атака Берое успя да използва по най-добрия начин първата си ситуация в мача и да поведе, точно, когато изглеждаше, че „канарите” напипват стила си. Ронкато напредна отдясно и центрира ниско, топката премина през няколко играчи и попадна на крака на Давид Каядо, който отблизо я изпрати в мрежата за 1:0. В 26-ата голмайсторът на домакините бе изведен зад защитата, но опитът му за прехвърлящ удар бе блокиран с тяло от излезлия да го пресрещне Адам Стаховяк.

В 32-ата центриране на Минев намери Луис Педро в наказателното поле, но нападателят на Ботев бе блокиран бързо от защитата на домакините. В 36-ата минута „канарчетата” пропуснаха страхотен шанс да изравнят. След грешка на защитник в зелено Ромарио и Анисе се озоваха двама на един с последния в отбраната на Берое. С топка в краката холандецът предпочете да играе сам и проби в пеналта, но ударът му срещна главата на вратаря Караджов и голът се размина. Това бе и последната опасност за първото полувреме на мача, след което пловдивчани се оттеглиха с гол пасив.

На полувремето Вандер Виейра замени Костадин Дяков.

Берое започна по-силно след почивката и още в началото Венцислав Христов стреля слабо в ръцете на Стаховяк. В 53-ата минута полският страж на Ботев спаси много силен и опасен удар отблизо на Ронкато, а след получилия се корнер Андонов стреля с глава над вратата. Последваха далечни изстрели на Веселин Пенев и Андонов, отново парирани от Адам.

„Канарчетата” чакаха до 68-ата минута за първото си положение през втората част. Борис Галчев пусна отличен извеждащ пас през центъра на защитата към Анисе, който от чиста позиция би в ръцете на Караджов.

В 79-ата минута Венцислав Христов стреля покрай вратата от малък ъгъл, останал очи в  очи със Стаховяк. В 85-ата Ромарио намери Вандер с прехвърлящ пас зад защитата, бразилецът успя да овладее и гардира топката, но стреля твърде слабо с десния крак и Караджов спаси.

БЕРОЕ: Караджов, Крумов, Стойчев, Иванов, Пенев, Джоман, Елиаш, Ронкато, Андонов (к) (90-Зафиров), Каядо (89-Илиев), В. Христов (81-Зехиров)

БОТЕВ ПЛОВДИВ: Стаховяк, Й. Христов, Спрокел, Грънчаров, Минев (к), Иршак, Галчев (75-Галчев), Дяков (46-Вандер), Педро (64-Костов), Анисе, Ромарио

Съдия: Цветан Кръстев

Жълти картони: Крумов, Джоман, Елиаш (Берое); Спрокел, Минев (Ботев)

Голмайстори:

1:0 Давид Каядо (21’)