Ботев загуби от Левски, дебют на Везалов и Филипов в първенството 22-03-2014 18:53

Ботев Пловдив загуби с 0:2 гостуването си на Левски в 28-ия кръг на първенството. Двубоят бе четвърти между двата отбора през сезона и трети в рамките на последните десет дни. Резултатът от този мач затвърди тенденцията домакинът в това съперничество да печели. Двубоят бе решен с ранните попадения на Даниел Димов и Димитър Макриев, с които домакините взеха добър аванс още в първия четвърт час, а "канарчетата" не успяха да намерят отговор на това и логично си тръгнаха с празни ръце от "Герена".

Треньорът на Ботев Станимир Стоилов направи цели седем промени в стартовата единадесеторка в сравнение с мача за Купата преди три дни и заложи на схемата от есента 4-2-3-1. От срещата в Пловдив на в състава попаднаха само вратарят Адам Стаховяк, Йордан Христов, Томаш Иршак и Мариян Огнянов. Мъри заложи на нова двойка централни защитници в лицето на Алесандру Бенга и Димитър Везалов, който записа официалния си дебют за Ботев, но още на полувремето бе заменен от Сивард Спрокел. Като ляв бранител дебют, но само в първенството, направи и Филип Филипов. В средата на терена Георги Сърмов партнираше на Огнянов и Иршак, на фланговете стартираха Вандер Виейра и Луис Педро, а атаката поведе Иван Цветков.

"Жълто-черните" бяха притиснати от своя противник от самото начало и още във 2-ата минута Данчо Христов изчисти от голлинията. В 11-ата минута след изпълнение на ъглов удар Даниел Димов бе оставен непокрит и отблизо вкара топката в мрежата за 1:0. Пет минути по-късно резултатът бе удвоен, след като Станислав Ангелов получи достатъчно пространство да напредне и с пас през центъра да изведе Борислав Цонев сам срещу Стаховяк. Юношата на Левски заложи на сигурното и пусна вдясно от себе си към Макриев, който на празна врата оформи крайното 2:0 още в 16-ата минута.

Ботев стигна до първата си опасност в 35-ата минута, когато Цветков намери Вандер, но след като не успя да се отскубне сам срещу вратаря, бразилецът задържа топката и шутира в тялото на бранител. След головете си домакините също не записаха на сметката си нови опасности, а последната такава за първата част дойде след параболичен удар с глава на Бенга, париран от Горан Блажевич.

След почивката играта бе равностойна и почти без голови положения. В игра за Ботев се появиха Хамза и Доре, но включването им не доведе до обрат в резултата. 

След дълги минути на действия между двете наказателни полета Даниел Димов раздвижи духовете с далечен удар в 72-ата минута, който Адам Стаховяк отклони в корнер, въпреки че топката се бе насочила на сантиметри над напречната греда. В 77-ата Луис Педро проби отляво и центрира прострелно пред голлинията, но нямаше негов съотборник, който да засече топката. В 84-ата Вандер се освободи от двама противници и си намери позиция за стрелба около ъгъла на наказателното поле, но шутът му мина далеч от целта. Последната заплаха в мача бе далечен удар на Сърмов в продължението, който бе спасен от Блажевич.

Двубоят бе белязан от 9 жълти картона, като минута преди края Борислав Цонев получи втори такъв и бе изгонен от игра.

ЛЕВСКИ: Горан Блажевич, Станислав Ангелов (61-Пламен Димов), Павел Чмовш, Аймен Белаид, Рикардо Нунеш, Владимир Гаджев (71-Рафаел Бастос), Даниел Димов, Борислав Цонев, Радослав Цонев (76-Кевин Бру), Мисяк, Димитър Макриев

БОТЕВ: Адам Стаховяк, Йордан Христов, Димитър Везалов (46-Сивард Спрокел), Алесандру Бенга, Филип Филипов, Георги Сърмов, Томаш Иршак (64-Юнес Хамза), Вандер Виейра, Мариян Огнянов, Луис Педро, Иван Цветков (74-Феребори Доре)

Съдия: Ивайло Стоянов

ж.к. Ангелов, Р.Цонев, Чмовш, Б.Цонев (Левски); Христов, Спрокел, Сърмов, Педро, Вандер (Ботев)

ч.к. Б.Цонев (89')

Голмайстори:

1:0 Даниел Димов (11')

2:0 Димитър Макриев (16')