Ботев загуби от Левски и вече е в опасната зона 29-09-2015 11:09

"Ботев" загуби с 0:1 гостуването си на "Левски" и се свлече в зоната за бараж след първите 10 кръга от шампионата. Двата отбора изиграха посредствен мач на стадион "Георги Аспарухов", в който "жълто-черните" действаха плахо и рядко поглеждаха към вратата на неубедителния си противник. Единственото попадение в двубоя реализира Георги Костадинов в 58-ата минута, като освен гола опасностите пред двете врати бяха рядкост.

Единствената промяна състава на "Ботев" от мача за Купата срещу "Септември" бе завръщането сред титулярите на Милен Гамаков, който зае мястото на Нико Варела.

Срещата, която премина под почти непрекъснатия дъжд в София, започна с териториален натиск на домакините, който обаче не доведе до сериозно напрежение пред Виктор Голас. Макар и дълбоко прибран в половината си жълто-черният тим действаше сигурно в защита, но в първите двадесетина минути опитите за атаки на пловдивчани бяха епизодични.

След средата на полувремето "Ботев" изнесе по-напред играта си и "канарчетата" записаха няколко силни минути, в които поставиха под напрежение защитата на домакините. Възпитаниците на Ермин Шиляк организираха няколко опасни атаки, като при най-добрата от тях, Лъчезар Балтанов стигна до аутлинията и центрира добре по тревата, но двама от съотборниците му не атакуваха прострелния пас. 

В последната минута на постното първо полувреме Владимир Гаджев затрудни с удар в долния ляв ъгъл Виктор Голас, но бразилският страж плонжира и успя да спаси най-опасния шут към вратата си преди почивката.

Второто полувреме започна по подобен начин и "Левски" бе по-дейният отбор, докато "канарчетата" продължаваха да демонстрират неувереност и да разчитат на редки контри към "синята" врата. При една от тях в 57-ата минута Лъчо Балтанов спечели фаул в близост до ъгъла на наказателното поле. След триковото му изпълнение Александър Колев отправи тежък шут към рамката на Боян Йоргачевич, но рикошет в тялото на бранител помогна на вратаря да закове топката в ръцете си.

В следващата минута домакините се добраха до единственото попадение в мача. "Жълто-черната" защита не изби по най-добрия начин центриране в наказателното поле и позволи на Георги Костадинов да овладее топката и с удар от около 15 метра да изпрати топката в долния ляв ъгъл за 1:0.

Наставникът на "Ботев" предприе три бързи смени като на терена се появиха последователно Жоел Чибамба, Рахави Кифуети и Нико Варела. Тримата внесоха лек импулс в действията на "жълто-черните" и в 77-ата минута резервите бяха в основата на най-доброто положение за "Ботев" в мача. Кифуети проби добре отдясно и центрира ниско в зоната около точката за изпълнение на дузпа, където нахлуващият Нико Варела стреля от движение, но точно в тялото на Йоргачевич.

До края на мача домакините заложиха на сигурността и успяха да удържат крехкия си аванс, който в крайна сметка остави "Ботев" с актив от 9 точки след първите 10 кръга от сезона в "А" група.

ЛЕВСКИ: Боян Йоргачевич, Живко Миланов, Деян Иванов, Аймен Белаид, Веселин Минев, Георги Костадинов, Джереми Де Нойер, Владимир Гаджев, Роман Прохазка, Божидар Краев (90' Радослав Цонев), Линел Китамбала (58' Атанас Курдов, 72' Мигел Бедоя)

БОТЕВ: Виктор Голас, Йордан Христов, Даниел Златков, Пламен Николов, Лазар Марин, Милен Гамаков, Орлин Старокин, Лъчезар Балтанов, Даниел Генов (64' Рахави Кифуети), Божидар Васев (76' Нико Варела), Александър Колев (59' Жоел Чибамба)

Съдия: Георги Йорданов

ж.к. Де Нойер (Лев); Марин, Кифуети, Варела (Бот)

Голмайстори:

1:0 Георги Костадинов (58')