Ботев загуби от Пирин, 17-годишен дебютира за "жълто-черните" 11-09-2016 22:38

„Ботев” Пловдив загуби с 1:2 като гост на „Пирин” в двубой от VI кръг на Първа професионална лига. Попадението за „жълто-черните” реализира Тодор Неделев от дузпа в 31-ата минута, след като преди това Даниел Младенов бе дал ранен аванс на домакините в 6-ата, а двадесет минути преди края Костадин Башлиев донесе победата на своите.

Николай Киров направи една промяна в стартовата единадесеторка в сравнение с последния шампионатен мач, като на мястото на контузения Иван Стоянов в титулярния състав попадна Крум Стоянов. Последният зае позицията отляво по атаката на „канарчетата”, а Жоао Пауло бе изнесен на върха на нападението. 

Бразилското острие можеше да изведе „Ботев” напред още преди да е изтекла първата минута от мача. Жоао получи отличен пас от Тодор Неделев в половината на „орлетата”, но не се възползва от пространството пред себе си и защитник успя да блокира шута му.

Открилият се ранен шанс не подейства импулсивно на пловдивчани. Вместо това домакините взеха инициативата, а в действията на „жълто-черните” личеше смут, което доведе до няколко твърде лесни влизания на „Пирин” дълбоко в половината на „Ботев”. При едно от тях се стигна до разбъркване в полето пред Георги Георгиев, топката попадна оставения абсолютно сам в малкото наказателно поле Даниел Младенов, който без проблеми я прати в мрежата за 1:0.

„Жълто-черните” отговориха с далечен удар на Стенио дос Сантос, спасен от вратаря Георги Аргилашки, а Тони Тасев стреля неточно пред отсрещната врата.

В 31-ата минута „канарчетата” възстановиха равенството. Стенио изведе Крум Стоянов отляво, Аргилашки излезе неразчетено и фаулира крилото на „Ботев”. Съдията Георги Давидов посочи бялата точка, а Тодор Неделев стреля прецизно от 11-те метра и върна надеждите на „жълто-черните” за първи успех извън Пловдив от началото на сезона.

В края на първата част Тони Тасев стреля опасно извън наказателното поле, а Георги Георгиев демонстрира добра реакция и отклони топката в напречната греда.

През второто полувреме в играта на „орлетата” настъпи видим спад. Благоевградчани допускаха сериозно количество брак в своите действия, а „Ботев” започна да поглежда по-често в атака. В 68-ата минута след разбъркване в наказателното поле пред Аргилашки топката попадна в Радослав Терзиев, който шутира, но самопожертвователен шпагат на играч в зелено спря пътя на кълбото към вратата на „Пирин”.

Две минути по-късно домакините стигнаха до победното попадение. Негов автор бе капитанът Костадин Башлиев, който се оказа на точното място в продължителното меле пред вратата на „Ботев” и отблизо изпрати топката в мрежата за крайното 2:1. 

Малко след гола в игра за "Ботев" се появи 17-годишният талант Иван Кирев, който записа официален дебют с жълто-черния екип още при първото си попадане в групата на представителния отбор. След него на терена влязоха още Даниел Кутев и Меледже Омнибес, но „Ботев” така и не намери верния път към вратата на „Пирин” и записа трета загуба от началото на сезона.