Ботев загуби от румънския Газ Метан в контролна среща 07-02-2015 17:30

"Ботев" Пловдив записа и втората си контролна среща от лагера в Турция, след като отстъпи с 0:2 на румънския "Газ Метан". "Жълто-черните" инкасираха две попадения от статични положения при идентични ситуации в 19-ата и 67-ата минута. 

Както и в предходния двубой срещу "Гурник", "канарчетата" бяха по-активният отбор на терена и имаха превъзходство в играта, но за разлика от срещата с поляците, този път възпитаниците на Петър Пенчев създадоха по-малко опасни ситуации пред вратата на противника и не успяха да отбележат гол.

В стартовия състав на "Ботев" бе извършена само една промяна, като на мястото на Чунчуков в атака започна Иван Цветков. 

В началните минути на двубоя в Белек пловдивчани имаха инициативата и контролираха повече топката. Въпреки това първият удар в мача бе за румънците, но той бе спасен от Стаховяк. В ответната атака Томаш Иршак посрещна отбита след корнер топка и със силен шут я изпрати над напречната греда. 

В 10-ата минута бърза комбинация между Цветков, Гамаков и Момчил Цветанов завърши с много силен и опасен диагонален изстрел на крилото, след който топката мина на сантиметри от десния страничен стълб. 

В 19-ата минута Газ Метан поведе, след като футболистите в жълто-черно оставиха непокрит при центриране от свободен удар левия бек на румънците Веласкес, който отблизо с глава вкара за 0:1.

"Ботев" отговори с неточни изстрели на Христов, Иршак и Цветанов, а в 32-ата минута Божидар Васев пропусна най-чистото положение в мача. Мариян Огнянов изведе с хитър пас Йордан Христов зад защитата, десният бек напредна и центрира успоредно на голлинията към Васев, който засече топката от няколко метра, но ударът му не попадна в очертанията на вратата, а с това и всичко интересно пред двете врати за първата част се изчерпа.

Още в началото на второто полувреме "Ботев" стигна до нов много добър шанс за гол. Мариян Огнянов отново демонстрира футболен интелект като пропусна триково пас към към себе си без да играе с топката. Това изненада защитата на румънците и позволи на Божидар Васев да се отскубне сам в лявата зона. Крилото навлезе в наказателното поле, но реши да не шутира и потърси пас към Иван Цветков. Подаването обаче бе пресечено в последния момент от защитник, който ликвидира опасността.

Последваха смени в двата състава, като в редиците на "Ботев" Казаков и Чунчуков заеха местата на Цветанов и Цветков. 

В 67-ата минута "Газ Метан" стигна до втори гол без да е създал положение, като този път попадението дори не бе отбелязано от техен играч. Отново след центриране от свободен удар, Роман Инез стигна до топката, но в опита си да я избие, я изпрати с коварна парабола към далечния ъгъл, където кълбото се отклони в гредата и влезе в мрежата за 0:2.

Малко по-късно Чунчуков опита шут от границата на наказателното поле, който бе спасен от вратаря. "Канарчетата" стигнаха до няколко разбърквания пред вратата на противника, но така и не стигнаха до почетно попадение. "Газ Метан" създаде първото си положение в мача едва в 90-ата минута, когато при контраатака Мунтеану се озова в добра позиция, но пропусна.

Съставът на Ботев в тази среща:

Адам Стаховяк, Йордан Христов, Пламен Николов, Роман Инез, Лазар Марин, Томаш Иршак, Милен Гамаков, Мариян Огнянов (78' Станислав Дрянов), Божидар Васев, Момчил Цветанов (59' Християн Казаков), Иван Цветков (59' Цветелин Чунчуков)

Газ Метан /Румъния/:

12. Плешка, 16. Захария, 4. Абрудан, 3. Виша, 85. Веласкес, 22. Тахар, 21. Тодия, 7. Лулаку, 27. Куртеан, 2. Петре, 20. Роман (89. Крецо, 24. Силаги, 28. Елтон, 15. Кирстиа, 5. Монтеано, 17. Космо, 10. Аврам, 9. Бекое)