Ботев загуби от Славия с два късни гола 30-10-2015 20:22

Отборът на Ботев допусна седма загуба в първенството, след като отстъпи на Славия в двубой от 14-ия кръг на "А" група. Двубоят на стадион "Овча купел" завърши с поражение 0:2, като "канарчетата" допуснаха и двете попадения в заключителните десет минути на мача.

"Жълто-черните" започнаха срещата с куп промени в стартовия състав. От групата за мача липсваха извадените от отбора Йордан Христов, Пламен Николов и Мариян Огнянов, наказаният Милен Гамаков, както и контузените Лъчезар Балтанов, Орлин Старокин, Александър Колев и Грегъри Нелсън. 

В тяхно отсъствие треньорът Ермин Шиляк заложи на чисто нова халфова линия в лицето на Божидар Васев и 19-годишните Серкан Юсеин и Владимир Айтов. По фланговете започнаха Рахави Кифуети и Нико Варела, а на върха на атаката Даниел Генов. В центъра на защитата пред Виктор Голас си партнираха Даниел Златков, който бе с капитанската лента, и Радослав Терзиев, а като крайни бранители мача започнаха Филип Филипов и Лазар Марин.

Ботев започна сковано срещата и още в първата минута Даниел Златков изчисти топката от голлинията след удар на Антон Карачанаков. След четвърт час игра бившето "канарче" Петър Атанасов нацели дясната греда, а по-късно нов негов удар мина в опасна близост покрай левия страничен стълб на Виктор Голас. Друг опасен шут покрай вратата на Ивайло Димитров изчерпа ситуациите пред вратата на Ботев преди почивката, а най-чистото си положение в мача "жълто-черните" пропуснаха в 45-ата минута, когато Кифуети намери Даниел Генов на стрелкова позиция, но нападателят стреля слабо и Марио Кирев спаси.

Домакините започнаха второто полувреме с нова възможност за Петър Атанасов, като този път Виктор Голас се изяви добре и спаси ниският удар на острието на домакините. С това положение в 47-ата минута се изчерпа всичко интересно пред двете врати за следващия половин час.

Последваха минути на много брак в действията и на двата отбора, които не успяваха да сътворят нищо интересно в предни позиции. Ермин Шиляк опита да раздвижи атаката, заменяйки Даниел Генов с Димитър Алексиев, но промяната не доведе до търсения ефект. В игра се появи още Християн Казаков на мястото на Серкан Юсеин, а двубоят отиваше към спокойно реми, когато "жълто-черните" допуснаха две леки грешки, които бяха наказани от домакините.

В 81-ата минута Божидар Васев загуби лесно топката в средата на терена, което доведе до бърза атака на Славия завършила с точен удар с глава на Ивайло Димитров за 1:0. "Канарчетата" моментално направиха опит да се хвърлят в атака и две минути по-късно пас на Владо Айтов пред пеналта на домакините бе пресечен от Жереми Манзоро. Французинът проведе самостоятелна контраатака и след комбинация със съотборник оформи крайното 2:0.

Така Ботев остана с актив от 15 точки след 14 изиграни кръга от първенството и заема 8-ото място във временното класиране в елита. В следващия кръг "канарчетата" приемат Берое.