Ботев загуби с 0:2 от Лудогорец 22-05-2013 18:48

„Ботев” загуби с 0:2 гостуването си на „Лудогорец” в двубой от 29-ия кръг в първенството. Това бе последната среща на „канарчетата” за сезона, след като в последния кръг те ще спечелят служебно срещу прекратилия участие състав на „Етър”. И двата гола за домакините отбеляза Иван Стоянов. Отборът от Разград получи две доста спорни дузпи в първите 20 минути на мача, но реализира само една от тях.

Станимир Стоилов направи две промени в сравнение с двубоя срещу „Ботев” Враца. Той остави на пейката Тодор Неделев и Луис Педро, като вместо тях на фланговете започнаха Йордан Христов и Костадин Дяков, а в средата на терена след изтърпяно наказание се завърна Томаш Иршак.

В 8-ата минута „жълто-черните” сбъркаха пред собственото си наказателно поле, топката попадна в Мирослав Иванов, който пусна вляво от себе си към Марселиньо, който бе притиснат от Марлон Перейра и след като усети контакт със защитникът на „Ботев” бразилецът се строполи в пеналта, а съдията отсъди дузпа. С изпълнението се нае Иван Стоянов, който шутира силно и въпреки че Стаховяк усети посоката и топката успя да се промъкне под плонжа му за 1:0.

Последваха няколко добри минути за „канарчетата”, които стигнаха до два ъглови удара и кратки разбърквания след тях, завършили без удар към вратата на „Лудогорец”.  В 12-ата минута Стаховяк излезе да пресича неразчетено подаване зад защитата и позволи на Генчев да го прехвърли, но параболичният удар на капитана на разградчани не намери очертанията на вратата.

В 18-ата минута домакините получиха още по-спорна дузпа. Генчев излезе сам срещу Стаховяк и след като преодоля вратаря падна на земята, а от повторенията се видя, че контакт няма. Зад топката застана отново Иван Стоянов, който копна топката в стил Паненка, но Стаховяк показа хладнокръвие и закова топката в ръцете си. Само две минути по-късно обаче голмайсторът на „Лудогорец” отбеляза втория си гол в мача, след като завърши със силен диагонален удар флангова атака на своя отбор за 2:0.

В 31-ата минута „Ботев” можеше да намали. Христов се измъкна непокрит в пеналта след заучено изпълнение от свободен удар и с глава насочи топката към горния десен ъгъл, Владислав Стоянов се намеси неубедително, но защитник изчисти на метър пред голлинията. В 45-ата минута Костадин Дяков направи дълъг пробив по левия фланг и сигна до аутлинията, но центрирането му бе пресечено от защитник.
В началото на втората част Станимир Стоилов смени Иршак с Тодор Неделев.

След почивката „Лудогорец” започна по-активно и Стаховяк спаси удари на Генчев и Стоянов. В 52-ата минута Галчев стреля силно от границата на наказателното поле, топката спря в ръката на противник вътре в него, но дузпа не последва. В 61-ата Цветков задържа добре в наказателното поле и намери нахлуващия сам отдясно Перейра, който центрира остро, но защитник изби топката. В 63-ата Марселиньо намери Иван Стоянов зад отбраната, но Стаховяк се справи отлично и спаси удара на останалия сам срещу него нападател.

В 73-ата минута Кейсара се измъкна опасно по левия фланг и опита техничен, но много неточен удар. В 80-ата минута Луис Педро навлезе в наказателното поле и стреля с левия крак по диагонала право в ръцете на Владо Стоянов.

Фотогалерия от срещата може да видите от този линк.

ЛУДОГОРЕЦ: Вл.Стоянов, Й.Минев, Мантула, Моци, Кейсара, Генчев, Дяков, Ив.Стоянов (90-Бургзорг), М.Иванов (79-Милисавлиевич), Марселиньо, Кишада  (58-Ернандес)

БОТЕВ: Стаховяк, Перейра, Спрокел, Грънчаров, Артур, Иршак (46-Неделев), Галчев, Христов, К.Дяков (69-Педро), Огнянов (86-Павлов), Цветков

Съдия: Мартин Богдев