Ботев загуби злощастно от Левски на старта на футболната пролет 09-03-2018 10:14

Ботев Пловдив загуби с 0:1 от Левски като гост в двубой от 21-ия кръг на Първа лига, с който бе дадено началото на пролетния полусезон в първенството. Поражението, което бе първо за "жълто-черните" от 18 септември насам, дойде в самия край на мача след автогол на Пламен Димов, който опита да пресече ниско центриране в наказателното поле и отклони топката в собствената врата.

Възпитаниците на Николай Киров могат да съжаляват доста, че не си тръгнаха поне с точка от стадион "Георги Аспарухов", тъй като не отстъпваха по нищо на своя съперник и не допуснаха реална голова ситуация пред вратата на Иван Чворович.

Ботев имаше добри възможности да стигне и до победата, но гредата и вратарят на домакините Божидар Митрев спряха "канарчетата" по пътя към първи успех над "сините" в София през новия век.

Носителите на Купата на България изиграха много добро първо полувреме, в което имаха инициативата и можеха да се оттеглят с аванс на почивката. В 12-ата минута Тодор Неделев разстресе напречния стълб със свиреп шут от 20-ина метра, а малко по-късно Дуде Ндонгала се отскубна от защитата и опита да поднесе топката на нахлуващия фронтално Диого Кампос, но защитник на Левски успя да пресече със шпагат.

Със споменатите две ситуации се изчерпаха интересните моменти пред двете врати през първата част.

Ботев започна много уверено и след антракта, като добри възможности пропиляха бразилците Густаво Афонсо и Диого Кампос.

В 66-ата минута Левски изравни гредите в мача, след като Антонио Вутов стигна до центриране от ъглов удар и с глава изпрати топката в напречния стълб.

Последва нов шанс за Густаво, който стреля технично с левия крак от границата на наказателното поле, но Митрев спаси.

Така се стигна до 88-ата минута, когато домакините организираха атака по десния фланг, Роман Прохазка получи топката в наказателното поле и опита да намери свой съотборник на пред вратата. Пламен Димов легна на шпагат, за да пресече подаването и отклони кълбото покрай плонжиращия вече Иван Чворович.

В заключителните минути "сините" удържаха щастливо спечеления си аванс, с което взеха трите точки от мача.

БОТЕВ: 99. Иван Чворович, 2. Цветомир Панов, 18. Радослав Терзиев, 70. Пламен Димов, 23. Йордан Минев, 10. Серкан Юсеин, 17. Лъчезар Балтанов - капитан, 8. Тодор Неделев, 29. Дуде Ндонгала, 93. Густаво Афонсо (76' 7. Фелипе Бризола), 9. Диого Кампос (70' 20. Стивън Петков)