Ботев започна 105-ата със сладка победа над Черно море 13-03-2016 17:26

Ботев Пловдив влезе по най-добрия начин в 105-ата година от своето съществуване, след като още в първия ден от нея отнесе с 3:1 отборът на Черно море в двубой от 25-ия кръг в "А" група. Точни за "канарчетата" бяха Милен Гамаков (30') и на два пъти Лъчезар Балтанов (63'-д и 68'), а Симеон Райков (33') се разписа за "моряците". 

Възпитаниците на Николай Костов се понравиха на публиката със сърцата игра и заслужиха успеха, който ги изкачи на 5-ата позиция в класирането, където досега се намираха именно варненци. 

Заради множество кадрови проблеми наставникът на "жълто-черните" отново бе принуден да прави ротации в състава, а и в постовете на самите играчи, като всички те се оказаха успешни и играчите се справиха подобаващо със задачите. За първи път като централен защитник излезе Филип Филипов, който си партнираше в сърцето на отбраната с Орлин Старокин. Встрани от тях действаха Йордан Христов и Игор Ощипко. Милен Гамаков и Серкан Юсеин оформиха двойката вътрешни халфове, а Мариян Огнянов и Лъчезар Балтанов допълниха карето в халфовата лиия. Наско Милев и Грегъри Нелсън поведоха атаката на Ботев.

Двубоят ще остане завинаги в спомените на двама от младоците в "жълто-черния" тим. Родените през 97-ма Радослав Апостолов и Кристиян Димитров записаха дебюта си в "А" група, като първият се появи на терена още през първата част и дори спечели дузпата, с която Ботев поведе за втори път в срещата. Връстникът им Борис Тютюков също ще помни тръпката от появата си пред собствена публика, въпреки че официално записа дебюта си седмица по-рано с късното си влизане срещу Берое в Стара Загора.

Двубоят започна равностойно, а първият голям шанс бе на страната на "канарчетата". Грегъри Нелсън подхвана рейд в 15-ата минута, топката стигна до Наско Милев, който очи в очи с Георги Китанов стреля в ръцете на вратаря.

В 24-ата минута Симеон Райков опита труден удар от движение, който премина встрани от вратата на Виктор Голас. Три минути по-късно и Нелсън стреля от разстояние, но над напречната греда.

След точно половин час игра Ботев излезе напред в резултата. Активният от дясно Йордан Христов проби пред наказателното поле и подаде напречно към Грегъри Нелсън. Холандецът пусна технично зад защитата към нахлуващия от втора позиция Милен Гамаков, който с мощен нисък удар по диагонала закова топката в долния ляв ъгъл и взриви трибуните за 1:0.

Радостта на "канарчетата" обаче бе кратка, след като само три минути по-късно Симеон Райков възстанови равенството. Крилото на Черно море се разписа от пряк свободен удар, като и шансът бе на страната на гостите след фатален за Виктор Голас рикошет в стената - 1:1.

До края на полувремето Серкан Юсеин стреля в ръцете на Китанов, а Райков шутира встрани от вратата на Ботев и така двата отбора се оттеглиха на почивка при равен резултат. 

В 39-ата минута Николай Костов направи принудителна смяна като на мястото на Мариян Огнянов пусна в халфовата линия 18-годишния дебютант Радослав Апостолов.

Именно той бе в основата на втория гол за Ботев. В 63-ата минута Наско Милев свали с глава в наказателното поле центриране на Йордан Христов, а в опита си да нанесе завършващ удар Радослав Апостолов бе фаулиран и съдията Георги Димитров посочи бялата точка. Зад топката застана Лъчезар Балтанов, който не остави шансове на Китанов и даде за втори път в мача преднина за "жълто-черните" - 2:1.

В 67-ата минута Данчо Христов стреля опасно встрани от вратата, а още в следващата минута "канарчетата" покачиха аванса си.

След комбинация между Нелсън и Милев, топката стигна до Лъчезар Балтанов пред наказателното поле, откъдето той я изпрати с мощен шут в долния десен ъгъл за 3:1.

Така Ботев взе комфортен аванс, който със сигурни действия възпитаниците на Николай Костов задържаха до края на срещата. Опитният специалист даде шанс за изява на още две млади момчета в лицето на Кристиян Димитров и Борис Тютюков, които се появиха на местата на Серкан Юсеин и Наско Милев. Така общо петима футболисти на възраст под 20 години взеха участие в победата над коравия тим на Черно море, с която Ботев влезе уверено в поредната година от своя живот. 

Съставите:

БОТЕВ: Виктор Голас, Йордан Христов, Филип Филипов, Игор Ощипко, Серкан Юсеин (81' Кристиян Димитров), Милен Гамаков, Лъчезар Балтанов, Мариян Огнянов (39' Радослав Апостолов), Наско Милев (86' Борис Тютюков), Грегъри Нелсън

Черно море: Георги Китанов, Педро Еуженио, Борислав Стойчев, Пламен Николов (46' Мамуту Кулибали), Михаил Венков, Марк Клок, Стенио, Георги Илиев, Симеон Райков, Матиас Курьор (67' Владислав Романов), Бакари (79' Валентин Йосков)

Съдия: Георги Димитров 

ж.к. Старокин, Нелсън, Милев (Бот); Еуженио, Стойчев, Стенио, Бакари (ЧМ)

Голмайстори:

1:0 Милен Гамаков (30') 

1:1 Симеон Райков (33')

2:1 Лъчезар Балтанов (63')

3:1 Лъчезар Балтанов (68')