Ботев започна пролетта с 2:2 на Овча купел 01-03-2013 19:47



Ботев стартира с равенство 2:2 като гост на Славия пролетния дял от първенството в „А” група. В официалния си дебют начело на жълто-черния тим Станимир Стоилов нямаше късмет и бе принуден да извърши три принудителни смени, две от тях още преди почивката. Въпреки работния ден, повече от 1000 бултраси подкрепиха своите любимци от трибуните на стадиона в Овча купел.

Жълто-черните не започнаха добре срещата и още в 9-ата минута те бяха в ролята на догонващи след гол на Галин Иванов за домакините. „Канарчетата” обърнаха с попадения на Вандер в 20-ата и Мариян Огнянов в 51-ата, а Ливраменто бързо върна равенството, което в крайна сметка остана непроменено до края. Вирусно заболяване пък извади от сметките за мача халфа на Ботев Костадин Дяков.

Още в началото на двубоя Веселин Минев се контузи и въпреки че опита да продължи срещата, болката го принуди да напусне преди да е изминал четвърт час от началото, като на терена вместо него се появи Артур Енрике. Още преди смяната Славия успя да открие, след като Янчев бе оставен да шутира от дъгата на пеналта, Стаховяк изби, но Галин Иванов вкара при добавката за 1:0.

Малко по-късно голмайсторът на „белите” пропусна да удвои, след което Ботев се съвзе и скоро възстанови равенството. Тодор Неделев задържа добре топката и пусна към Перейра в наказателното поле, холандецът центрира успоредно на голлинията към Вандер, който отблизо направи 1:1.

В 24-ата минута, при поредната акция на пловдивчани, Цветков върна към Неделев, който стреля от движение, а Стефано Кунчев показа рефлекс и изби в корнер. В следващата атака Ахмед Ахмед подмина последователна игра с ръка на двама слависти в пеналта, без да посочи бялата точка.

Пет минути преди края на първата част с разтежение терена напусна Марлон Перейра. На негово място се появи Томаш Иршак, а Данчо Христов заигра като десен защитник.

Последва пропуск на Петър Димитров, който шутира встрани от вратата от чиста позиция, а в заключителните секунди на полувремето Кунчев извади хубав удар от фаул на Борис Галчев.

Ботев започна силно след почивката и успя да стигне до пълен обрат. В 51-ата минута Артур се пребори за топката в половината на домакините и пусна пас зад защитата към Огнянов, който елиминира вратаря и от малък ъгъл изпрати топката в мрежата за 1:2. Жълто-черните сдадоха бързо аванса си, след като в 54-ата минута Димитров проби отдясно и центрира към непокрития Ливраменто, който вкара отблизо с глава за 2:2.

В средата на втората част Станимир Стоилов бе принуден да замени и Вандер, който се контузи в края на първото полувреме, но успя да изкара до 64-ата минута, когато отстъпи мястото си на Николай Павлов.

До края на срещата двата отбора имаха по една добра възможност да стигнат до победата. Първо Здравко Лазаров нацели лявата греда зад Стаховяк в 78-ата минута, а малко по-късно Неделев направи двойно с Цветков и опита да вкара технично покрай Кунчев, който отново бе на мястото си и спаси.

Фотогалерия - "Славия" София 2:2 "Ботев" Пловдив

СЛАВИЯ: Кунчев, Р.Димитров, Генев (70-Сандански), Златков, Янчев, Филипов, Желев, Иванов, П.Димитров (55-Лазаров), Василев, Ливраменто

БОТЕВ: Стаховяк, Перейра (39-Иршак), Спрокел, Грънчаров, Минев (13-Артур), Галчев, Христов, Огнянов, Неделев, Вандер (64-Павлов), Цветков

Съдия: Ахмед Ахмед

Жълти картони: Генев (СЛАВИЯ), Христов, Грънчаров, Галчев, Цветков, Вандер (БОТЕВ)