Ботев започна в Агия Напа с голово реми 29-01-2013 16:32


Ботев Пловдив завърши наравно 2:2 срещу Химки в първата си контролна среща от лагера в Кипър и общо трета от началото на зимната подготовка. Двубоят се игра при много добри метеорологични условия в съседното на Агия Напа населено място - Френарос.

Контролата с втородивизионния руски тим се превърна в здрав мач, в който твърдите единоборства преобладаваха пред хубавите комбинации и интересните ситуации пред двете врати. Точни за „канарчетата” бяха Тодор Неделев в 8-ата и Николай Павлов от дузпа в 75-ата минута. Между двата български гола Химки вкара своите попадения, едно от които също от дузпа.

Станимир Стоилов започна с Адам Стаховяк на вратата, Минев и Спрокел в центъра на защитата, Перейра и Артур като крайни бранители. Двойка вътрешни халфове бяха Галчев и Огнянов, пред тях действаше Неделев, на фланговете Дяков и Вандер и напред Иван Цветков.

Срещата започна с игра в центъра, но Ботев дръпна в резултата още при вървата си възможност. Огнянов намери Дяков в наказателното поле, той върна топката към Неделев и младежкият национал с удар от въздуха я изпрати във вратата за 1:0. „Жълто-черните” постепенно взеха превес и започнаха да атакуват руската врата по-често и опасно, но в завършващата фаза липсваше или завършващият пас или точният удар.


В 22-ата минута при едно от редките си слизания към вратата на Стаховяк, руснаците успяха да изравнят. Реферът подмина опасна игра срещу Неделев в центъра, а секунди по-късно Комов се озова очи в очи с полския страж, който го фаулира. Капитанът Рамашенко не сгреши от бялата точка – 1:1.

До края на полувремето нов гол не падна, като най-близо до него бе отново Неделев, който получи отличен извеждащ пас от Галчев, но шутът му от удобна позиция профуча покрай вратата.

На полувремето Мъри Стоилов извърши една смяна, като пусна Николай Павлов на мястото на наритания Неделев.

„Жълто-черните” започнаха разсеяно второто полувреме и позволиха на Химки да създаде няколко опасности в рамките на 4-5 минути. Първо Соболев стреля от добра позиция високо над вратата, а малко по-късно защиата изпусна Михальов сам срещу Стаховяк, но вратарят спаси блестящо ударът на нападателя. В 52-ата минута обаче Комов не сгреши и отблизо изведе своите напред – 1:2.

След попадението играта отново се изравни, а двамата треньори направиха редица смени в съставите си. За Ботев на терена се появиха всички играчи с изключение на вратаря Андонов, Бамого и контузения Грънчаров, като цял мач записаха само Артур Енрике и Коце Дяков.


В 75-ата минута, секунди след появата си на терена, младокът Владо Айтов спечели фаул вдясно от наказателното поле. Иршак центрира в пеналта, където футболист на Химки игра с ръка и реферът посочи бялата точка. Николай Павлов не сгреши от дузпата и изравни за 2:2.

Седем минути преди края „канарчетата” комбинираха добре отляво, Артур центрира за Дяков на далечната греда, той с глава върна към чакащия на малкия пеналт Костов, който от чиста позиция би с глава в ръцете на вратаря.

Репортаж от мача: