Ботев започна защитата на Купата с обрат в Горна Оряховица 21-09-2017 21:50

"Ботев" отстрани "Локомотив" (ГО) на 1/16-финалите в турнира за Купа България и продължи в следащия етап на надпреварата, в която "жълто-черните" триумфираха през миналия сезон.

Носителите на трофея направиха пълен обрат на терена на втородивизионния си съперник. Основна роля за него изигра капитанът Лъчезар Балтанов, който влезе в игра на полувремето. Сърцатият халф отбеляза два бързи гола и асистира за третия на Алваро Юлиано, след като Деян Христов бе извел домакините напред след по-малко от 80 секунди игра.

Николай Киров даде почивка на няколко основни футболисти. Наставникът на "Ботев" остави на скамейката рожденикът Иван Чворович, Пламен Димов и Лъчезар Балтанов. Титуляр в центъра на защитата започна Кристиан Димитров, който си партнираше с Радослав Терзиев, докато встрани от тях действаха Цветомир Панов и Йордан Минев. 

В стартовия състав попаднаха четиримата бразилци в тима. Официалния си дебют с жълто-черния екип записа Густаво Афонсо, Той получи ролята на плеймейкър и действаше зад сънародника си Фернандо Виана. Вдясно започна Фелипе Бризола, отляво Дуде Ндонгала, а като опорни халфове си партнираха Алваро Юлиано и Серкан Юсеин.

Началото бе кошмарно за пловдивчани. Минута след началото на мача Серкан сгреши подаване, от което се възползва Антоний Балъков. Неговият удар завари неподготвен Даниел Кайзер, топката рикошира в лявата греда и попада у Деян Христов, който на празна врата даде изненадващ аванс на "Локо" (ГО).

Оттук до края на полувремето картината на терена бе една и съща - действия изцяло в половината на домакините, които не доведоха до чисти ситуации пред вратата и нищо смислено и опасно пред тази на "канарчетата". Единственият откроил се момент бе 20-ата минута, в която Алваро Юлиано разтресе напречната греда със свиреп шут от фаул. 

Николай Киров реагира на безидейната игра в атака, като замени Серкан с Лъчезар Балтанов. Играчът с #17 сложи лентата и се показа като истински лидер. Балтанов набързо попари надеждите на домакините и успокои съотборниците си с две попадения в 57-ата и 60-ата минути. В първия случай той реализира с левия крак и с помощта на рикошет, а във втория с глава след центриране на Минев.

В 71-ата минута Алваро Юлиано сложи точка на спора с ново красиво изпълнение. Бразилецът получи удобна топка по тревата и с нова мощна тупалка извън наказателното поле, този път с левия крак, изпрати кълбото с респектираща скорост в десния ъгъл на вратата за крайното 1:3.

Така "Ботев" се класира за 1/8-финалите и ще научи името на следващия си противник на жребия идния вторник.