Ботев завърши годината с победа над Пирин, "канарчетата" ще зимуват седми 15-12-2016 20:14

„Ботев” Пловдив завърши с победа календарната 2016 г., след като се наложи у дома над „Пирин” с 3:2. „Жълто-черните” предложиха на рехавата публика по трибуните поредния си голов мач и с попадения на Тодор Неделев, Омар Косоко и Жоао Пауло взеха ценни три точки преди зимната пауза в Първа лига, която „канарчетата” ще прекарат на 7-ото място в класирането с 24 точки от изиграните 19 кръга.

Николай Киров включи в тимовия лист 11 състезатели, част от и преминали през школата на клуба, като 8 от тях взеха участие в срещата. Наставникът заложи в титулярния състав на 18-годишния Милко Георгиев, който бе част от изключително младата халфова линия заедно със Серкан Юсеин (20), Меледже Омнебес (19) и Тодор Неделев (23). В центъра на защитата друг младок – Кристиан Димитров си партнираше с опитния в сравнение с него Радослав Терзиев, а като крайни защитници пред Георги Георгиев действаха Цветомир Панов и Крум Стоянов, докато атаката поведоха Омар Косоко и Жоао Пауло.

До 5-ата минута двата отбора имаха по опасно статично положение. Първо Серкан Юсеин и Крум Стоянов разиграха заучено положение, но ударът на левия защитник профуча над напречната греда. Малко по-късно пред отсрещната врата Румен Сандев не очакваше топката да стигне до него и я предостави лесно на Георги Георгиев.

Постепенно възпитаниците на Николай Киров установиха по-трайно владение върху топката и натикаха противника в собствената му половина и логично се стигна до откриване на резултата. 

В 21-ата минута Тодор Неделев изведе „жълто-черните” напред след точно изпълнение на дузпа, отсъдена за фаул срещу Жоао Пауло в наказателното поле.

Четири минути по-късно, в 25-ата, гостите върнаха равенството с попадение на Станислав Костов. Бившето „канарче” се разписа след неумела намеса на Меледже Омнибес и с нисък шут в долния десен ъгъл направи 1:1.

„Ботев” реагира бързо и 180 секунди след изравнителния гол, момчетата в жълто-черно отново дръпнаха в резултата с великолепно попадение. Омар Косоко и Жоао Пауло елиминираха защитата на гостите с майсторско двойно подаване, при което бразилецът изведе с пета французина и той прати топката в мрежата за 2:1. 

В началото на второто полувреме двата отбора отново си размениха по един пропуск, преди Жоао Пауло да увеличи аванса на „канарчетата” с 12-ия си гол в шампионата, и общо 15-ти за сезона, в 58-ата минута. Бразилецът завърши с кинжален шут с левачката отлична атака подхваната от Милко Георгиев и продължена с отлично голово подаване на Крум Стоянов – 3:1.

Малко по-късно резултатът можеше да набъбне още, след като Цветомир Панов измъкна от защитата и очи в очи с Красимир Костов стреля в тялото на вратаря, докато на чиста позиция подаване очакваха Милко Георгиев и Жоао Пауло.

В хода на втората част в игра се появиха Наско Милев, Иван Кирев и Кристиан Добрев, с което общият брой футболисти на 20 и по-малко години взели участие в срещата нарасна на седем.

В последните секунди на мача „Пирин” направи загубата си почетна, след като отново Станислав Костов вкара топката в мрежата с последния удар в двубоя за крайното 3:2.