Ботев завърши подготовката с победа 13-02-2014 17:16

Ботев Пловдив приключи подготовката си в Кипър с победа срещу арменския Мика с 2:1 в последната си контролна среща. Въпреки превъзходството, което имаха през целия двубой възпитаниците на Станимир Стоилов трябваше да обръщат мача, след като противникът успя да поведе в последните секунди на първата част. С две попадения на Юнес Хамза, в началото и в края на второто полувреме, "канарчетата" стигна до успеха, който бе четвърти за тях в подготвителния цикъл.

"Жълто-черните", които изиграха двубоя без нито една смяна, пропуснаха няколко отлични възможности да поведат през първото полувреме, макар че Адам Стаховяк трябваше да отразява първия голов шанс в мача още в 3-ата минута, когато вратарят на Ботев отрази удар на изскочилия очи в очи с него Джереми Джон. Десет минути по-късно "канарчетата" пропуснаха страхотна двойна възможност, след като първо шут на Томаш Иршак бе избит от защитник на метър пред голлинията, а веднага след него вратарят на Мика отрази мощен ножичен удар на Феребори Доре.

В 19-ата минута Юнес Хамза вкара след пас на Мариян Огнянов, но нападателят бе в положение на засада, своевременно маркирана от асистент съдията. В 22-ата Доре пропусна на празна врата, след като направи отлично двойно подаване с Иршак и елиминира вратаря, но стреля от външната страна на мрежата. По-късно конгоанският нападател стреля в аут с глава след центриране на Куртеан, а в 43-ата минута същото направи и Серджан Лукин, който се извиси и би над вратата при нова топка, доставена от бившия му съотборник в Динамо Букурещ.

В самия край на първото полувреме защитата позволи на нисичкия Джереми Джон да вкара с глава след центриране от свободен удар и по този начин да даде изненадващ аванс на Мика. 

Ботев възстанови равенството бързо след началото на втората част. Секунди след подновяването на играта Юнес Хамза бе задържан в наказателното поле и сам реализира отсъдената дузпа за 1:1 в 47-ата минута. 

В 51-ата Йордан Христов направи рейд отдясно, влезе в наказателното поле и шутира силно, но над вратата. В следващата минута "канарчетата" удариха греда чрез Феребори Доре, който стреля с глава в напречния стълб. Малко по-късно 194-сантиметровият нападател си осигури добра позиция за стрелба, но би встрани от вратата. 

В 75-ата арменците също имаха шанс да вкарат, но Адам Стаховяк спаси шута на Сатумян. В 84-ата пропуск направи и Ромарио Кортзорг, който се отскубна от пазача си, но стреля в ръцете на вратаря.

Ботев стигна до победата в 86-ата минута, когато след късо изпълнение на корнер Минев центрира в наказателното поле, а Юнес Хамза засече топката с глава и с петия си гол в контролите (3 от дузпи)2 оформи крайното 2:1.

БОТЕВ: Адам Стаховяк, Йордан Христов, Серджан Лукин, Алесандру Бенга, Веселин Минев, Мариян Огнянов, Томаш Иршак, Алесандру Куртеан, Ромарио Кортзорг, Феребори Доре, Юнес Хамза