Четвърта поредна победа за Ботев след 3:1 над Черно море 06-04-2013 16:10

 

Ботев Пловдив постигна четвърта поредна победа в първенството, след като се наложи с 3:1 над Черно море. Дебютния си гол с жълто-черния екип реализира Луис Педро, а преди него се разписаха още Тодор Неделев и Мариян Огнянов, докато за „моряците” точен бе Симеон Райков.

Двубоят се игра пред празните трибуни на стадион „Христо Ботев” заради наказанието наложено от Дисциплинарната комисия към БФС след двубоя срещу Левски, който се игра в началото на март.

Бултрасите обаче отново бяха близо до отбора и даваха кураж на любимците си от булевард „Източен”, където гледаха мача на специално поставена видеостена. Футболистите се отблагодариха за непривичната подкрепа и след последния съдийски сигнал на Стефан Спасов се качиха да поздравят феновете от една от трибуните.

Станимир Стоилов започна двубоя с една промяна в сравнение със състава предишния кръг. Той пусна в игра Марлон Перейра на мястото на получилия травма в навечерието на мача Сивард Спрокел. Холандецът зае мястото на левия бек Веселин Минев, който влезе в центъра на защитата като партньор на Бобан Грънчаров.

Първият шанс в мача бе за Борис Галчев, който стреля слабо в ръцете на вратаря от пряк свободен удар. Варненци отговориха със заучено изпълнение от корнер, след който защитата блокира удара на Георги Илиев.

Първият гол в срещата обаче не закъсня и в 20-ата минута Ботев излезе напред в резултата с гол на Тодор Неделев. Вандер изведе Огнянов по левия фланг, „седмицата” проби в наказателното поле и центрира пред вратата, а Неделев бе на точното място и прати топката в мрежата за 1:0.

В 33-ата минута Бобан Грънчаров пропусна да удвои. Веско Минев му свали топката с глава след  центриране от фаул, но ударът на македонския национал мина от външната страна на гредата.

Само три минути по-късно „канарчетата” реализираха след отлична атака, отново по левия фланг. Марлон Перейра направи двойно подаване с Вандер и пусна към Цветков в наказателното поле, капитанът на Ботев центрира прострелно успоредно на голлинията към Огнянов, който засече топката във вратата за 2:0.

В самия край на полувремето Адам Стаховяк извади в корнер много опасен далечен шут на Георги Илиев.

В началото на втората част „моряците” взеха инициативата и стигнаха до няколко статични положения, при които „жълто-черната” отбрана се справи и не допусна сериозно напрежение за Стаховяк. Все пак в 55-ата минута гостите намалиха резултата след хубав диагонален изстрел на Симеон Райков в левия ъгъл за 2:1.

Секунди след попадението Мъри Стоилов замени Неделев с Луис Педро. Малко след влизането си в игра холандското крило загатна за потенциала си с опасен удар спасен от Китанов. Последва затишие откъм интересни ситуации пред вратите до 75-ата минута, когато отново Педро получи топката след пас на Огнянов и пак младият страж на Черно море спаси неговия шут. Активната игра на Педро даде резултат в 80-ата минута, когато холандецът вкара първия си гол в официален мач с екипа на Ботев. Холандецът засече с глава отлично центриране на Вандер от свободен удар и от непосредствена близост направи резултата 3:1.

До края на „жълто-черните” не допуснаха колебания в защита и закономерно се поздравиха с четвъртата си поредна победа през пролетта.

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ СРЕЩАТА

БОТЕВ:
Стаховяк, Христов, Грънчаров, Минев, Перейра, Галчев, Иршак, Огнянов, Неделев (55-Педро), Вандер (82-Дяков), Цветков (83-Костов)

ЧЕРНО МОРЕ:
Китанов, Емилов, Александров, Комел, Симеонов (75-Идалго), Илиев, Бергонси, Божилов (83-Паломино), Райков (69-Инканго), Манолов

ГЛАВЕН СЪДИЯ: Стефан Спасов