Ден на народните будители! Честит празник! 01-11-2018 10:29

"Както окото е потребно за светлината, ухото за звука, а разумът за разбирането и на най-простите истини, така също науката, образованието и развитието са потребни за който и да е народ, за да достигне до известна степен на своето благосъстояние..."

Христо Ботев -  вестник "Знаме", 8 декември 1874 година

ПФК “Ботев” поздравява всички българи с Деня на народните будители. Празникът на несломимия български дух се чества за първи път в Пловдив през 1909 година по инициатива на група пловдивски учители.  

На днешната дата българският народ отдава почит към делото на предците ни, борили се за национално освобождение и съхранили нашата книжовност, традиции и дух дори и в най-мрачните за родината ни времена.

През 1923 година, по предложение на министъра на просвещението в правителството на Александър Стамболийски - Стоян Омарчевски, Цар Борис ІІІ обявява 1-ви ноември за общонационален празник.

През 1945 година празникът е забранен, а честванията са възстановени отново през 1992 година, когато същият е обявен официално за Ден на народните будители.

Сред най-бележитите български будители, оставили своя отпечатък във времето, са Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, Христо Ботев, Васил Левски, Стефан Караджа, Георги Раковски, Иван Вазов, Хаджи Димитър, Любен Каравелов и хиляди други бележити родолюбци, на които днес отдаваме своята почит и благодарност.