Добре Дошли 26-08-2010 14:52

Официален сайт на Ботев Пловдив

Уважаеми ботевисти,

За първи път от години, пред прага  на новата футболна надпревара и стартирайки  от най-ниското стъпало в цялата си история, нашият „Ботев”  е зареден с толкова позитивна енергия и увереност в своето бъдеще.

Мнозина велики клубове са имали лоши сезони,  дори и лоши десетилетия, но никога не са били  изоставяни или забравяни от своите привърженици. Знаем го от личен опит, защото сме виждали  „Ботев”, както в подножието на върха,  така и на метри от дъното. Никой от нас не е израснал гледайки как “канарчетата” единствено печелят, но това не ни е попречило  да обичаме и да подкрепяме все по-силно  любимия ни клуб. Когато, още като малко дете, започнеш да откриваш съзнателно „Колежа”, да го възприемаш индивидуално и ежедневно, не си задаваш въпроси и приемаш нещата безпрекословно, такива каквито са. Това,  което грабва ума и завладява душата е разходката из стадиона – неговите овехтели кътчета, достолепната му грохналост и простовата форма. За мнозина Колежа може и да е най-прозаичното място на света, но за нас е цяла вселена. Ние обичаме всичко тук – цветовете, историята, трибуните, старото резултатно табло. Това е усещане и привързаност, които остават за цял живот. Просто залюбваш отбора, който живее тук и оставаш с него безвъзвратно до последен дъх. Жълто-черният отбор е привличал и привлича към себе си и без да има низ от титли и „култови успехи”.  Това е едно от нещата, които подхранват неговите чар и енигма. Жълто-черната страст намира отражение в една простичка, но достатъчно изчерпателна приказка, побираща в себе си всичко, което влюбеният би могъл да сподели:

„Едно име е скътано дълбоко в теб, раздира те от болка и те кара да крещиш с любов”

Нашето име е „Ботев” Пловдив!

„Ботев” – като  символ на въплътения у човека титаничен дух за свобода и  Пловдив – свободолюбивият  град, символ на хилядолетния човешки градеж. Съчетанието на тези два символа дадоха на нас, гражданите на Пловдив,  магията и любовта към красотата,  по която са въздишали, въздишат и ще въздишат хиляди пловдивчани  до края на дните си. Дали заради магията от това словосъчетание или заради простата истина, че „Ботев” Пловдив е велик български клуб, ние  сме длъжни да се изправим срещу предизвикателствата, да приемем орисията си и да изградим нашето утре. Какво друго ни остава, освен да се борим, за да върнем старата слава на легендарния клуб?

Скъпи жълто-черни сърца,

Нека с поведението  си, през настоящата футболна година, бъдем на висотата на историята си – чакат ни много кръв, пот и сълзи, както е казал един мъдрец. Предстоят  ни мачове по непознати за нас стадиони и игрища, срещу съперници, за които само сме чели по вестниците. Нека им отдадем заслуженото.  Тези хора също се борят за своите чест и достойнство, които в никакъв случай не следва да бъдат пренебрегвани. В битката с тях ние трябва да спечелим крайната победа, да изкачим стъпало нагоре по обратния път към дома, към елитната футболна група. Ще го направим  само, ако вярваме в силите си, борим се до последно и се държим единни, както на терена, така и по трибуните. Заедно ще нападаме и заедно ще се браним.  Заедно ще изграждаме стена срещу враговете си, страховете и илюзиите. Нека дадем необходимата доза любов на момчетата в жълто и черно, да окуражаваме играта им и да бъдем снизходителни към грешките им. Те са тези, които ще понесат на плещите си бремето да воюват в най-тежките мигове от нашата история. Само от нас зависи да не се погуби вярата, че бъдещето и щастието са винаги в жълто-черно!

„Красота, вяра, борба” – така е подредена градацията на нашата идеология, така ще го и направим.  Заедно ще успеем!