Два гола пасив за Ботев след първия мач за Купата 12-03-2014 18:12

Ботев (Пловдив) ще трябва да наваксва изоставане от два гола в реванша срещу Левски, след като "канарчетата" загубиха с 1:3 визитата си в първия четвъртфинален сблъсък от турнира за Купата на България. Навръх 102-годишнината от основаването на най-стария футболен клуб в България, момчетата на Станимир Стоилов пропуснаха да измъкнат далеч по-удобен резултат преди ответния двубой.

"Жълто-черните" започнаха отлично мача на стадион "Георги Аспарухов" и успяха да вземат ранен аванс с попадение на Феребори Доре, който се разписа в трети пореден мач. Опасностите пред вратата на Левски започнаха още от първата минута, в която Анисе шутира опасно от разстояние, а малко по-късно Доре и Юнес Хамза също не бяха далеч от гола. 

В 13-ата минута Ботев откри резултата за радост на бултрасите в сектора за гости, които видяха как Доре бележи с глава след перфектно центриране на Йордан Христов отдясно за 0:1. 

Преднината на "жълто-черните" изглеждаше напълно резонна на фона на събитията на терена, тъй като в началото домакините трудно успяваха да изнесат играта извън своята половина. Само две минути след попадението на Доре обаче, Левски изравни след сериозна грешка на Стаховяк. При опит за центриране на Кристовао Рамос от свободен удар далеч от вратата на Ботев, топката се насочи към горния ляв ъгъл, а Стаховяк вече бе направил фатална крачка напред за пресичане на центрирането. Стражът на Ботев остана под топката, която се удари в лявата греда, след което срещна протегнатата ръка на вратаря и след рикошет в нея спря в мрежата за 1:1.

Изравнителното попадение видимо повлия на играта на "канарчетата" и въпреки че те не позволиха да бъдат подложени на натиск, свежестта в атаката се загуби за сметка на несигурността в защита. Така, без да има инициативата, Левски създаде повече опасности до края на полувремето. 

В 21-ата минута Стаховяк отрази удар отблизо на Пламен Крумов, но две по-късно вратарят бе безпомощен след майсторски външен фалц на десния бек на домакините Дъстли Мюлдер, с който холандецът направи 2:1. В 33-ата минута отново полският вратар на "канарчетата" бе последна преграда, този път пред отскубналия се от защитата Валери Божинов, а при добавката Бастос не уцели вратата. На свой ред Ботев успя да стигне само до няколко влизания в пеналта на Левски, без да създаде сериозни главоболия на Блажевич.

Втората част започна лошо за "жълто-черните", които в 49-ата минута позволиха на Божинов да се нагласи за шут с десния крак на границата на наказателното поле и с премерен удар да покачи на 3:1. До края на мача домакините притесниха Стаховяк само в още една ситуация, в която Бастос направи дълъг рейд и стреля по диагонала без да затрудни особено Адам. 

От своя страна Ботев тръгна да търси още попадения, за да си осигури по-добра изходна позиция преди реванша. "Канарчетата" притиснаха Левски в собствената му половина, но атаките в жълто-черно се разбиваха далеч пред наказателното поле на софиянци. Все пак в 62-ата минута Феребори Доре успя да пробие защитния вал в синьо, но точно преди да стреля бе фаулиран в гръб от Даниел Димов. Съдията Цветан Кръстев обаче прецени, че нарушение няма и не посочи бялата точка, въпреки че имаше всички основания да го стори. (което личи и от снимката горе)

В 64-ата минута Мариян Огнянов разсече отбраната на домакините с пас през нейния център, който изведе Доре очи в очи с Блажевич, но снажният нападател се забави с обработването на топката, което позволи на Димов да го настигне и блокира. В 73-ата минута своя шанс за голов удар получи и Юнес Хамза, но тунизиецът стреля високо над целта. В 80-ата минута Доре имаше нови претенции за дузпа, след като проби по опасно по аутлинията, но така или иначе такава не бе отсъдена.

В заключителните минути Ботев стигна до няколко статични положения и сериозни разбърквания в наказателното поле на домакините, но резултатът остана непроменен и "канарчетата" имат да наваксват два гола пасив в реванша на 19 март.