Иван Йотков 27-08-2010 07:13

ivan.yotkov (at) botevplovdiv.bgДа работя за „Ботев” за мен е сбъдната мечта

Финансовата стабилност е от фундаментално значение за всеки футболен клуб. След като дълги години приходите отиваха в един единствен джоб, а задълженията се превръщаха в лавинообразно растящи дългове, в „Ботев” най-сетне се усеща компетентно управление на паричните потоци. С тежката и отговорна задача да разпределя средствата така, че всички да са доволни се зае финансовият директор Иван Йотков. Освен, че е специалист в своята област, той е и заклет фен на „жълто-черните”. Той е един от нас. В навечерието на сезона, който трябва да ни върне в професионалния футбол, г-н Йотков даде отговор на въпросите за финансовото състояние на „Ботев”.

-          Г-н Йотков, след  дългите години на финасов колапс феновете се интересуват има ли пари в касата на „Ботев” и осигурен ли е клубът за предстоящия сезон?

-          Ако говорим за настоящия момент – да, има пари в касата. Дори днес(б.а. – 10 август) от нея изтекоха доста пари за осигурителни вноски и трудови възнаграждения. Надали има фирма или футболен клуб, който да разполага с бюджета си за годината още в нейното начало. Постъпленията са текущи. Направили сме необходимия разчет за разходите и приходите, които ще влизат в касата поетапно. За месец юли всичко е изчистено, както и текущите плащания за началото на август.

-          Преди време бе обявен бюджет малко над 1 милион лева. Вярвате ли, че тази сума ще постъпи в клуба в следващите 12 месеца?

-          Да, вярвам. Голяма част от тях идва от един основен спонсор. Засега не искам да съобщавам името му, тъй като във втората половина на месеца предстоят финалните разговори и подписването на договорите. Това, което мога да кажа сега е, че има принципно съгласие между двете страни и ясни финансови параметри, в които към този момент нямам основание да се съмнявам. Друга част от бюджета е гарантирана от бизнесмените в УС на Сдружението. Имаме вече подписани рекламни договори, предстои да подпишем още. Искам специално да благодаря на феновете, които платиха членски внос. Те показаха голяма активност и това ни помогнаха много в началото, когато ни беше най-трудно. Разбира се, очакваме и добри приходи от посещенията на мачовете.

-          С кои фирми има подписани рекламни договори?

-          Факт са договорите с „Минметинвест” и „Стойчев и син”.

-          Тежи ли негативното отношение, което АД-то на Христолов насади у партньорите на „Ботев”?

-          За съжаление тежи. Ние сме различен правен субект, но в чисто психологисеки план „благодарение” на управлението в последните години реномето ни във финансов аспект е на най-ниското стъпало. Почти никъде не ни разрешават разсрочено плащане. За всичко плащаме в аванс или при доставка.

-          Удачна ли е форма на управление от АД, когато става въпрос за футболен клуб?

-          Футболните клубове се радват на засилен обществен интерес и не би трябвало да се управляват като другите търговски дружества. Ако има основен акционер, той трябва да работи за благото на клуба, а не преди всичко да гледа собствената си изгода. Сега „Ботев” предлага революционен модел на управление. Клубът е на една широка група от фенове. Вратите са отворени за всеки, който иска да влезе в Общото събрание на клуба и ефективно да участва в неговото управление. Единственият недостатък на този модел е във вземането на оперативни решения, тъй като те стават по-трудно, когато в тях участват много хора. Засега обаче, успяваме да балансираме в тази насока.

-          Без да слагаме каруцата пред коня, всичко това означава ли, че докато тече сезонът в третия ешалон, ръководството ще мисли и за финансирането в „Б” група?

-          Разбира се, че вече мислим за следващата година. По тази причина работим върху няколко варианта. Обмисляме възможности за по-ефективни модели на финасиране. Не е изключено да направим ново АД, в което мажоритарен дял да има Сдружение ПФК „Ботев”.  В чисто юридически план има доста възможности и ние вече мислим върху тях.

-          Вие сте фен на „Ботев”. Какво е да работиш за любимия си клуб?

-          Трудно е да се опише. За мен е страхотна тръпка. Израстнал съм на този стадион със „златния” отбор от 80-те години. Като малък мечтаех да пипна някой от играчите. Чувствам се като човек, чиято детска мечта се е сбъднала. Сега искам да помогна за създаването на нов голям отбор.