Канарчетата вкараха 4 и на Раковски 27-03-2013 15:09


Ботев Пловдив се наложи с 4:0 над Раковски в контролна среща на стадион „Беркут” в Брестник. „Жълто-черните” повториха резултата от спаринга с Видима преди няколко дни и спечелиха с попадения на Луис Педро, Станислав Костов и Николай Павлов през първата част, и на Борис Галчев след почивката.

Станимир Стоилов използва контролата, както за поддържане на игровия ритъм, така и за да види в действие някои от младоците, преотстъпени на втородивизионния тим. Двама от тях – Радослав Терзиев и Християн Казаков, записаха повече от час на терена с екипа на Ботев, докато Лазар Марин игра и за двата отбора в мача. Нови игрови минути в представителния тим натрупа и юношата Боримир Карамфилов, който направи неофициален дебют срещу Видима в петък.

В спаринга участие не взе Асен Караславов, който получи контузия на последната тренировка преди двубоя.

На вратата на Ботев започна Адам Стаховяк, а защитата пред него отдясно наляво оформиха Марлон Перейра, Радо Терзиев, Ангел Рахов и Артур Енрике. В средата на терена си партнираха Мариян Огнянов и младият Казаков, на фланговете бяха Вандер и Луис Педро, а Николай Павлов действаше зад изнесения на върха на атаката Костов.

Първият гол в мача падна още в 10-ата минута, когато Педро се ориентира най-добре при разбъркване в наказателното поле на Раковски и с удар през куп от играчи откри – 1:0. Седем минути по-късно Костов удвои, след като засече остро центриране отляво на Вандер и въпреки, че вратарят отрази първия му удар, при добавката нападателят не сгреши за 2:0.

„Канарчетата” диктуваха събитията на терена и атакуваха разнообразно, а Николай Павлов, Вандер и Педро пробваха да се разпишат с шутове около и в наказателното поле, но нито един от тях не намери целта.

Минута преди почивката обаче, Павлов все пак увеличи преднината на Ботев след като завърши с точен удар с глава поредната хубава комбинация на жълто-черния тим. Вандер получи топката отдясно, върна назад към Казаков, който с едно докосване центрира отлично зад защитата, Павлов излезе от дълбочина и отлони топката в мрежата за 3:0.

В 50-ата минута Петър Атанасов можеше да намали, но ударът му мина встрани от вратата на Стаховяк, а малко по-късно полският страж на Ботев се намеси отлично след коварен прехвърлящ удар на Генчев. От другата страна на полето Стефан Стойчев спаси хубав шут от разстояние на Педро.

В 63-ата минута Мъри Стоилов направи масова промяна в своя отбор, извършвайки осем смени накуп. След тях защитата на Ботев бе съставена от Данчо Христов, Грънчаров, Спрокел и Лазар Марин, в средата на терена един до друг застанаха Иршак и Галчев, Костадин Дяков заигра на фланга, а атаката поведе Иван Цветков. Така на терена от стартовия състав останаха изкаралите цял мач Стаховяк и Павлов, както и замененият малко по-късно от Карамфилов – Луис Педро.

В  80-ата минута Павлов спечели фаул пред пеналта. Зад топката застана Галчев, който с удар над стената оформи крайното 4:0. Последното положение в срещата дойде след пробив и центриране на Карамфилов към Иван Цветков, който опита красиво воле, но изстрелът му мина високо над вратата.


БОТЕВ: Стаховяк, Перейра (63-Христов), Терзиев (63-Спрокел), Артур (63-Марин), Огнянов (63-Галчев), Казаков (63-Иршак), Педро (75-Карамфилов), Вандер (63-Дяков), Павлов, Костов (63-Цветков)

РАКОВСКИ: Николов, Аргиров, Домакинов, Енчев, Марин, Божков, Петков, Аврамов, Лачев, Генчев, Площаков (Стойчев, Стефанов, Телкийски, Атанасов, Стоянов, Павлов)