Купа на България: Раковски 0:6 Ботев 01-09-2010 21:48

Раковски 0 : 6 Ботев Пловдив
„Ботев” Пловдив стартира убедително участието си в турнира за Купата на България. В първия предварителен кръг на надпреварата футболистите на Марин Бакалов разгромиха петодивизионния „Раковски” на стадиона в едноименния град с 6:0.

Официален дебют за „канарчетата” записа Атанас Курдов. Нападателят се отличи с 2 гола, асистенция и половин дузина пропуски пред вратата на домакините. Първи гол след завръщането си в клуба отбеляза и Стефан Учиков. Останалите попадения бяха дело на Димитър Байрев, Ангел Рахов и Илиан Христов.

Подкрепяни от около 2000 свои привърженици, „жълто-черните” се чувстваха в свои води и бяха пълни господари на терена през целия мач. Още от самото начало пловдивчани започнаха постепенно да налагат стила си на игра и головите положения не закъсняха. Първият шанс се откри пред Ридван Хаджифейзула в 17-ата минута. Той стреля в аут от удобна позиция след добра комбинация между Митко Байрев и Курдов. Малко по-късно последният не пое добре топката останал очи в очи с вратаря и също пропусна.

В 28-ата минута „Раковски” сензационно можеше да поведе в резултата. Илия Николов сгреши елементарно при ниско центриране отдясно и изпусна топката в краката на Леков, който стреля към опразнената врата, но Антон Огнянов застана на пътя на топката и предотврати сигурен гол. В 33-ата Курдов шутира високо над вратата от изгодна позиция.

Три минути по-късно „Ботев” откри резултата. Митко Байрев изведе Ридван отдясно, той му върна жеста с меко центриране и Байрев вкара с глава – 1:0. В 42-ата отново Ридван пусна по земя към Курдов и нападателят стреля в долния десен ъгъл, отбелязвайки първия си гол с жълто-черния екип. В заключителните минути на първото полувреме бившият играч на „Байер” Леверкузен профука още две добри положения.

Втората част започна така, както завърши първата – с пропуск на Наско Курдов. Нападателят обаче се реваншира в 51-ата минута, когато финтира вратаря и от аутлинията върна топката към Учиков, който я вкара в опразнената врата за 3:0. Десетина минути по-късно Курдов засече центриране от корнер на Ридван и покачи на 4:0.

След още няколко пропуска на „жълто-черните” падна и петият гол. Недко Миленов и Петко Фанев разиграха бързо свободен удар и десният бранител сложи топката на главата на Рахов, който отблизо отбеляза първия си гол в официален мач за „Ботев”. Пет минути преди края резервата Илиан Христов оформи крайния резултат. Тийнейджърът бе изведен зад гърба на защитата и прехвърли стража на домакините за 6:0.

В следващия кръг от турнира за Купата на България, на 15 септември,  „канарчетата” гостуват на „Сокол” Марково. Тимът от пловдивското предградие се наложи с 2:1 над Асеновец.  Победителят от двубоя „Сокол” – „Ботев” среща „Тракия” Стамболийски в последния предварителен кръг, след който в надпреварата се включват отборите от „А” и „Б” група.

Съставът на „Ботев”:

Илия Николов, Петко Фанев, Владимир Байрев(Васил Василев), Ангел Рахов, Антон Огнянов, Пейо Батинов(Недко Миленов), Стефан Учиков(Роналд Донев), Светослав Асенов(Илиан Христов), Ридван Хаджифейзула, Димитър Байрев(Иван Площаков), Атанас Курдов

В неделя /5.09/ Ботев гостува на Димитровград в мач от четвъртия кръг на първенството.

Снимки от мача вижте ТУК.