Късно вдигнат флаг спря серията на Ботев 05-04-2015 20:22

"Ботев" Пловдив прекъсна серията си без загуба и допуснат гол от началото на годината, след като отстъпи като домакин на "Литекс" с 0:1 в мач от 24-ия кръг в първенството. Единственото попадение в срещата бе дело на Страхил Попов в 63-ата минута. Капитанът на гостите се разписа с глава след статично положение. Малко по-рано съдиите отмениха гол на Божидар Васев, след скандално решение на вторият помощник арбитър Димитър Димитров, който вдигна флага с огромно закъснение, маркирайки несъществуваща засада.

Треньорът на "жълто-черните" Петър Пенчев заложи на състава, стигнал до реми в Разград предходния кръг. Двата отбора изиграха борбен мач с малко голови напрежения и повече тактическо надлъгване. 

През първото полувреме "Ботев" бе по-активният отбор, който повече атакуваше и търсеше попадението. Въпреки това, първият шанс се откри пред гостите. Още в 3-ата минута Данило Асприля се измъкна в опасно сам срещу Адам Стаховяк, но вратарят на "канарчетата" успя да парира опита на нападателя на "Литекс" да го преодолее.

"Ботев" отговори с два опита за пробив с двойни подавания през центъра на защитата, които бяха парирани от бранителите на гостите в последния момент преди да се стигне до изстрел. 

Около средата на първата част "канарчетата" овладяха действията на терена и притиснаха своя противник. Домакините търсеха разнообразие в атаките си, но често не успяваха да преодолеят последната линия от плътно групирания отбор на "Литекс". Най-добрата възможност преди почивката се откри пред Мариян Огнянов, който след центриране на Балтанов отдясно стреля с глава малко над напречната греда. След близо 40-минутна суша откъм атаки и гостите погледнаха към Стаховяк, който спаси удар на Руменов в едно от последните действия през първата част.

Второто полувреме отново започна с равностойна игра. "Ботев" имаше териториалния превес, но не застрашаваше сериозно вратата на Баривиера. До 59-ата минута, която се оказа решителна за крайния резултат. "Канарчетата" организираха отлична атака чрез играещия юбилейния си мач №100 с жълто-черната фланелка Томаш Иршак. Чехът нахлу след двойно подаване с Лъчо Балтанов в наказателното поле и върна топката към Мариян Огнянов. Плеймейкърът на "Ботев" стреля, топката срещна тялото на противник и попадна в Божидар Васев, който от непосредствена близост я изпрати в мрежата. 

Виждайки сваления флаг на съдията футболистите се втурнаха да празнуват голя, публиката също ликуваше. След доста сериозно чудене обаче варненският помощник Димитър Димитров попари радостта на пловдивчани, маркирайки засада, която телевизионните повторения доказаха, че не съществува.

Само четири минути по-късно гостите стигнаха до победното попадение в двубоя. След центриране над защитата от свободен удар, Страхил Попов изпревари Стаховяк и с глава изпрати топката в мрежата за 0:1. Попадението бе първо във вратата на "жълто-черния" тим след 486 минути (без добавените в края на полувремената) без допуснат гол.

В оставащия половин час "Ботев" така и не успя да отвърне на удара. Петър Пенчев опита да промени нещо с включването на Момчил Цветанов, Лазар Марин и Милен Гамаков, но смените не повлияха на развоя на мача и така "Ботев" допусна първото си поражение през 2015 година.