Литекс и Ботев поделиха по точка след нулево реми 04-08-2013 19:21

Ботев Пловдив завърши наравно като гост на Литекс в мач от третия кръг на първенството. Двата отбора изиграха здрав мач с по-интересно първо полувреме, но в крайна сметка не успяха да си отбележат гол и поделиха по една точка след 0:0 на градския стадион в Ловеч.

Станимир Стоилов направи пет промени в състава от мача с Щутгарт. На вратата започна Адам Стаховяк, в защита – Данчо Христов, Елведин Джинич, Бобан Грънчаров и Веселин Минев, в сърцето на халфовата линия – Томаш Иршак и Георги Сърмов, по крилата – Луис Педро и Костадин Дяков, а Анисе действаше зад изнесения на върха на схемата Валери Домовчийски.

Двубоят започна равностойно и в първите десетина минути играта се водеше между двете наказателни полета, без интересни ситуации пред двете врати. Първата опасност в мача внесе пробив на Джемба, койно влезе с дрибъл в пеналта на Ботев и центрира ниско, а Грънчаров подложи крак и изчисти.

В 13-ата минута Дяков напредна отдясно и центрира в наказателното поле, където нямаше негов съотборник, който да засече топката. До нея обаче на отсрещния фланг достигна Луис Педро, който я върна в наказателното поле, където защитник на Литекс изчисти в корнер, от който не се случи нищо интересно.

Буквално в следващата атака Домовчийски се освободи елегантно на аутлинията, пусна нисък пас към Анисе, който бе блокиран, топката се върна към Валери, но шутът му с левачката спря от външната страна на мрежата.

В 18-ата минута Педро открадна топката от защитник в оранжево, влезе на скорост в пенала и опита шут, но Божиков със шпагат парира топката и тя стана лесна плячка за Пиргов. В ответната атака Ваюши овладя на гърди центриране отдясно и шутира от въздуха, но много неточно.

В 22-ата Джинич можеше да вкара, след като засече центриране от корнер, но изпрати топката покрай дясната греда. Седем минути по-късно Литекс пропусна „златен” шанс да поведе. Ботев изпълни корнер и въпреки несигурната намеса на Пиргов, домакините подхванаха светкавична контраатака, при която Ваюши намери с меко центриране непокрития на малкия пеналт Джордан, който стреля с глава, но с блестяща реакция Стаховяк закова топката на голлинията.

И отново в следващата атака „канарчетата” хванаха разредена отбраната на Литекс, но вместо да пусне в дълбочина към нахлуващия зад защитата Домовчийски, Костадин Дяков предпочете да играе сам и бе фаулиран. Георги Сърмов опита силен шут от свободния удар, но топката спря в стената пред него и така опасността отмина.

До края на полувремето опасностите пред двете врати стихнаха и така първата част завърши при поделено надмощие между отборите и без отбелязан гол.

Въпреки, че започна с опасност пред вратата на Ботев, през второто полувреме темпото спадна и интересните ситуации пред двете врати почти липсваха. В 53-ата минута Джордан спечели единоборство с Джинич и остана сам срещу Стаховяк, след което насочи с лек удар топката към вратата, но Христов успя да изчисти на сантиметри от голлинията. Малко по-късно центриране от корнер пред вратата на тима от Ловеч стигна до Бобан Грънчаров, чийто удар с глава не намери целта.

В хода на втората част в игра за "жълто-черните" се появиха Неделев, Огнянов и Галчев, но това не доведе до сериозна промяна в играта.

До края на двубоя в играта на Литекс имаше повече свежест, но повечето атаки на домакините се изчерпаха с няколко безопасни шута. В заключителните минути на мача "канарчетата" изпълниха няколко корнера, като при един от тях Джинич стреля неточно с глава, което бе и последната интересна ситуация в мача.

Източник: официален сайт на ПФК Ботев Пловдив, http://botevplovdiv.bg/article/send/1974.html