Марин Бакалов 17-08-2010 08:05

„Ботев” е свободен, да тръгваме заедно нагоре!

Марин Бакалов. Едва ли някой си дава сметка каква точно отговорност пое рекордьорът по мачове в елита на българския футбол за всички времена... Без много приказки, но с денонощна работа Бакалов и съратниците му направиха прехода от най-черния период в историята на „Ботев” към новото начало. Трудната работа е свършена, сега предстои още по-трудната. И пак Бакалов е на преден план.  За кратко време той събра млади и качествени „канарчета”, които сега  ще поведе в полета към „А” група. Ето през какво мина Марин Бакалов в изминалите няколко месеца и какво го очаква в следващите:

-          Г-н Бакалов, превърнахте се във водещата фигура при възраждането на „Ботев”. Тежки ли бяха административните задачи, с които Вие и колегите Ви се справихте с общи усилия?

-          Самите задачи не бяха толкова тежки, колкото отговорността, която поехме и притесненията ни, че нещата може да не се получат така, както искаме. Поведохме след себе си голям кръг от хора и фирми, обществеността също повярва в нас и на плещите ни лежеше наистина огромна отговорност. Имаше много нощи, в които не съм се будил със страха, че пирамидата, която градим може да се срути.

-          Чувствате ли облекчение след като всичко приключи с успех?

-          Голямото желание на всички, които застанахме зад тази идея се осъществи. „Ботев” ще го има! Той е свободен! „Ботев” е на пловдивската общественост. Още не мога да свикна с мисълта, че ще играем във „В” група, защото начинът, по който се готвим и невероятната ни публика правят обстановката при нас за „А” група.

-          Административната работа е свършена, сега предстои спортно-техническата. Готов ли е „Ботев” за първенството?

-          В контролите постепенно намерихме своя облик. Не беше лесно, тъй като на първата тренировка на 1 юли повечето момчета не се познаваха. Спокойно мога да кажа, че „Ботев” има потенциал. Вземхе предимно млади момчета, но имаме и по-опитни. Мисля, че направихме добра сплав между тях.

-          В повечето контроли съперниците бяха от „В” групите. Умишлено ли бе това и добихте ли представа за нивото на футбола в третия ешалон?

-          От една страна искахме да видим отборите от „В” група. Избрахме няколко отбора от югозапада, защото там се играе по-твърдо. Момчетата трябва да свикнат с мисълта, че където и да гостуваме, това ще бъде мачът на десетилетието за местните. Отборите ще ни посрещат с еуфория, ще се надскачат възможностите си и ще използват всички средства срещу „Ботев”. В Пловдив съм сигурен, че няма да имаме проблеми, но при гостуванията ще бъде така.

-          Знаете ли вече кои отбори имат амбиция за първото място?

-          Основният ни конкурент е „Нефтохимик”, който също е отбор с традиции и иска да си върне позициите в българския футбол. Добро впечатление ми направиха още „Ботев” Гълъбово и Димитровград.

-          Искате ли да кажете нещо на феновете?

-          Убеден съм, че когато играем добре те ще ни подкрепят и ще ни следват навсякъде. Единственото, от което се опасявам е да не би да прекрачат границата на позволеното, тъй като това може да има сериозни последствия за отбора. Участието ни във „В” група е и един вид тест за нашите привърженици. Убеден съм, че ще го издържат и ще ни помогнат в преследването на първото място.

-          В момента освен треньор сте и председател на Управителния съвет в клуба. Ще продължите ли да съвместявате двете длъжности?

Аз си свърших работата като председател на УС. Нагърбих се с тази функция, защото колегите ми гласуваха доверие като фигура около, която могат да се обединят голям кръг от хора. Сега искам да се съсредоточа върху работата си като треньор. Ще изберем нов председател, като моето виждане е, че това трябва да бъде човек с много контакти в обществото, който може да осигури на „Ботев” необходимите връзки и лоби.