Марин Бакалов става президент на Ботев 21-01-2011 09:28



Прокуристът на Корпоративна търговска банка Юли Попов, който на последната среща на Сдружение „Ботев” Пловдив представи плановете на Цветан Василев за развитие на клуба, вдигна завесата около имената на хората, които ще управляват „Ботев”. След множество спекулации, днес официално стана ясно, че президент на най-стария футболен клюб в България ще бъде Марин Бакалов. Поста на изпълнителен директор ще заеме друг член на сегашния Управителен съвет - Ангел Палийски, а в борда на директорите влизат още Юли Попов, Ангел Ванчев и Тодор Коев. Връщането в елита, работата с школата и материалната база са приоритетите, към които възроденият и набиращ все по-голяма скорост „Ботев” ще се стреми в следващите години. Повече по тези и още въпроси ще разберете от интервюто, което Юли Попов даде за в-к „Меридиан мач”.

- Г-н Попов, каква е истинската ситуация около проекта, от който се очаква да възроди Ботев и стои ли г-н Цветан Василев категорично зад него?

- При всички случаи. Той не е отстъпил от позицията си нито на крачка, напротив. Първо да ви кажа, че по отношение на акционерното дружество работата продължава. В момента работят юристите, като се търси най-подходящата правна конструкция, която да отговори на изискванията на българското законодателство, на правилниците и наредбите на БФС и в същото време да защити интересите и на двете страни - собственика и „Сдружение за Ботев". Това се оказа доста сложна задача, която изисква значително повече време, отколкото ние си мислехме, а и изисква непрекъснати консултации, най-вече с юристите на Българския футболен съюз. Така или иначе, нещата са доста напреднали и предполагам, че до седмица-две ще се намери окончателния вариант, който може да реши проблема.

- Може ли да разкриете някакви финансови параметри около сделката, най-вече по отношение на бюджета, с който ще разполага отборът?

- Аз казах още на първата среща със сдружението, на която бях като представител на г-н Василев, че бюджетът ще бъде определен в зависимост от целите и задачите, които са поставени пред отбора. Сега за конкретни цифри не можем да говорим, но така или иначе, доколкото знам, оперативното ръководство e подготвило проекто бюджет за следващия полусезон, а и до края на годината, и той ще бъде утвърден от г-н Василев със съответни корекции или добавки и тогава вече ще може да официализираме нещата и да говорим по-конкретно.

- Ясни ли са вече имената на хората, които ще ръководят бъдещото акционерно дружество?

- Да, получих разрешението да ви ги съобщя, за да се спре с безкрайните спекулации. Марин Бакалов ще бъде президент на акционерното дружество. Г-н Ангел Палийски ще бъде изпълнителен директор, а членове ще бъдат Ангел Ванчев, Тодор Коев и моя милост - Юли Попов. Най-вероятно формата на управление ще бъде едностепенна и ще има Съвет на директорите. Пак ви казвам, че това зависи от конструкцията, която ще изберат юристите и предстои да се доуточнява.

- А треньор?

- Не съм го съгласувал с колегите, но лично моето мнение е, че е нормално да продължи работа помощникът на Марин Бакалов - Костадин Видолов. Разбира се с помощта и на самия Марин, това е очевидно. Той няма да остане встрани от ръководството. Мисля, че колегите ще възприемат тази идея.

- Това ще бъде спортно-техническото ръководство до края на сезона, а след това възможни ли са промени?

- Тук не сме съгласували нещата в детайли. Коментирали сме ги, разбира се, но е логично г-н Видолов да получи шанс. Имайки предвид цялостната философия, която г-н Василев иска да се наложи в клуба - да се работи основно с школата, да не се привличат чужденци, това е най-нормалното. Предполагам, че ще има проблем с лиценза на Видолов, но тези подробности ще се уточняват впоследствие.

- Питам ви, защото се споменаваха имената на Николай Бареков и Вили Вуцов - първият като президент, а вторият като треньор?

- Не, не. Това са несериозни неща. Аз пак казвам: основната причина да се съглася да ви дам интервю е точно това. Да се cпре с тези спекулации. Самите хора се обиждат. Намесват се имена на хора, които така или иначе не заслужават такова отношение. В сайтовете се пишат глупости и мисля, че това не е редно. Съставът на ръководството категорично е този, който ви казах.

- Какви са основните цели, които собственикът и това ръководство поставяте?

- На първо място е връщането на представителния отбор в “А” група. Но не на всяка цена. Това искам да го подчертая дебело. В никакъв случай не става дума за закупуване на лицензи. Отборът трябва да си мине по естествения път - “В“, „Б“ и „А“ група съответно. Няма да се правят никакви машинации Това е категоричното желание на г- н Василев. Изкуствени неща не бива да се правят. Разбира се, трябва да успеем максимално бързо, но не на всяка цена. Когато стане, тогава.

На второ място е възстановяването на Детско- юношеската школа. Това е основният приоритет на акционерното дружество. Това ще стане на базата на сегашните подготвителни групи, които ги има към "Сдружение за Ботев" и школата на г-н Андрей Павлов "Ботев 2002", която той любезно предложи да бъде менажирана от Сдружението. На тази основа ще изградим коренно различно работеща школа.

Предвиждаме, разбира се, в близко бъдеще да направим конкурс за неин директор. Може би ще има такъв и за треньори в школата. Предвиждаме те да бъдат изпратени на няколкомесечни курсове за обучение в чужбина. Изобщо за детско-юношеската школа пари няма да бъдат жалени. Това е приоритетът на отбора.

На трето място е материално-техническата база. Виждате в какво състояние е стадионът. Виждате, че децата нямат тренировъчни игрища, няма помощни терени, няма съответните съоръжения към тях, транспортни средства и т.н. Всичко това така или иначе трябва да го направим, най-малкото заради това, че в началото на следващия сезон трябва да бъдем лизензирани за „Б“ група, а стадионът в това състояние, в което е, не отговаря на изискванията. Тук също няма да жалим средства и усилия, за да се извършат нещата в срок. Ще се мисли и за бъдещето, и за това този ремонт евентуално да постави основата и на бъдещия ремонт за “А" група, където изискванията са още по-големи. Да не говорим за европейски турнири и т. н.

- Има ли конкретни планове и идеи около собствеността на стадиона?

- Това са бъдещи неща. Предстоят избори, вероятно ще има нова общинска администрация, така че не очакваме този въпрос да бъде решен бързо.

- Имате ли някакво отношение по въпроса за емблемата?

- Тя е на стария Ботев. Мисля, че Ботев на г-н Христолов вече не съществува и няма какво да се говори по тази тема.

- Феновете обаче се интересуват и от селекцията, а сега има конкретен въпрос свързан с Наско Курдов...

- Той си има трудовоправни отношения с Лудогорец. Разбрах, че е ходил при колегите си в Хисаря и е искал да се върне и т. н., но това са неща, които не може да ги коментираме, защото, все пак, като имаш договор с някого, желанието за промяна не е решаващо. Общо взето спортно-техническото ръководство ще реши бъдещето му, ако той успее да се споразумее с Лудогорец. Може би ще искат мнението и на футболистите. Мисля, че е редно да се направи едно опрощаване на греховете. Младо момче е. Разбирам, че многото пари и възможността да блесне са го изкушили. Не знам дали е мястото тук да го коментирам, но той беше казал, че не се е срещал с ръководството. Действително аз говорих с него. Не съм г-н Василев, но му казах, че говоря от негово име. Бяха му предложени определени неща. Той, общо взето, не каза нито “да”, нито “не”. Каза. че имал покана от чужбина, от софийски отбори... Отговорих му, че вече е голямо момче, че е мъж и трябва да мисли с главата си и да взима решенията. Факт е, че такава среща е имало и това, което казва, че се е изнервил, че е чакал и какво ли не, не е точно. Напротив, даже за конкретни цифри ставаше дума, но... все едно. В никакьв случай няма да се хвърлят грешни пари за селекция. Разчитаме на хора, които са готови да играят за Ботев и само заради името му, както се казва.

Людмил Христов