"Марица" пресушена за половин час 01-05-2011 18:47

Botev Plovdiv 4-0 Maritsa

Безгрешната серия на „Ботев” Пловдив в първенството продължи с убедителна победа в градското дерби срещу „Марица”. Обединилият се през зимата с Раковски тим бе отнесен с 4:0 само за половин час игра на „Колежа” за радост на 3702 зрители, минали през броячите на новата пропусквателна система.

„Жълто-черните” показаха, че могат да бележат и в отсъствието на водещия си реализатор Наско Курдов, който пропусна мача заради контузия. Гол и две асистенции записа Тодор Тимонов, два пъти точен бе Ридван Хаджифейзула, а дебютен гол след завръщането си в отбора заби Йордан Минев.

С едноминутно мълчание в началото на срещата бе почетена паметта на Иван Славков - Батето, който почина в ранните часове на 1 май. 

Възпитаниците на Костадин Видолов изиграха отличен мач с много настроение и разнообразни комбинации, като по този начин направиха подарък в аванс за рождения ден на своя треньор, който на 2 май навършва 41 години.

Двубоят започна с обсада и залп от удари към вратата на „Марица”. Още във 2-ата минута Владо Байрев натресе напречния стълб с диагонална тупалка от ъгъла на пенатла. След още толкова „Ботев” поведе. Тимонов стреля в долния десен ъгъл, Артакиев изби, а дебнещият наблизо Ридван добави за 1:0.

В 10-ата минута острието на „жълто-черните” пропусна сам срещу вратаря, но само 120 секунди по-късно при идентична ситуация не сгреши и се разписа за втори път в мача след асистенция на Манчев – 2:0. Ридван можеше да запише хеттрик още в 20-ата минута, но направи нов пропуск очи в очи с Артакиев.

В тези минути гостите бяха изпаднали в нокдаун и „канарчетата” плетяха непрекъснати атаки към тяхната врата. В 29-ата минута дойде и най-зрелищният момент в мача, който изправи на крака хората по трибуните. Тимонов получи пас на лявото крило и с меко центриране сложи топката на волето на Минев, който разстреля Артакиев и взриви стадиона – 3:0.

Буквално в следващата атака Гуджев хвърли пас за Лимона зад защитата, той влезе в пеналта, финтира защитник и с удар по земя увенча отличната си игра с хубав гол за 4:0.

В края на полувремето Данчо Минев напусна контузен, а на негово място влезе Ирфан Юсеинов, който бе сред най-активните след почивката. Арфата, Тимонов, Христов и Ридван пробваха на няколко пъти мерника си, но до нов гол във вратата на „Марица” не се стигна.

Гостите живнаха едва в последните 20-ина минути и на два пъти затрудниха Илия Николов. Първо Учиков изпълни много добре свободен удар, но вратарят на „Ботев” изби в корнер. В самия край стражът демонстрира рефлекс и парира рикоширал в крак на защитник удар на Матански.


Съставите на двата отбора:

„Ботев”: Николов, Аргиров, Гаджалов, Димитров, Вл. Байрев, Манчев, Гуджев, Минев (45-Юсеинов), Асенов (64-Христов), Тимонов (67-Стефанов), Хаджифейзула

„Марица”: Артакиев, Неделчев, Цанков, Карааргиров (21-Лачев), Рашков, Енчев, Рекин (65-Матански), Батинов, Учиков, Генчев, Маламов (89-Шейтанов)

Вижте как протече мача - Livescore: Ботев 4:0 Марица
Снимки от мача може да видите тук.