Много пропуски и ценни три точки за Ботев срещу Монтана 04-10-2015 18:51

Ботев Пловдив постигна третата си победа в първенството, след като се наложи с 1:0 над Монтана на свой терен в мач от 11-ия кръг на "А" група. Победното попадение за "жълто-черните" отбеляза Нико Варела в 70-ата минута. Уругваецът се превърна в жокер, след като се появи на терена малко преди да донесе успеха, с който "канарчетата" се измъкнаха от зоната за бараж.

"Жълто-черните" имаха превъзходство през целия двубой, но направиха куп пропуски пред вратата на Христо Иванов, а веднъж и гредата се оказа верен помощник на стража на Монтана.

Ботев влезе трудно в мача и не успя да създаде очаквания домакински натиск, но постепенно футболистите на Ермин Шиляк взеха инициативата. В 16-ата минута Милен Гамаков проби отляво в наказателното поле и центрира към дъгата към Орлин Старокин. Халфът спря топката за Лъчезар Балтанов, който с техничен фалцов удар от 17 метра изпрати кълбото в левия страничен стълб.

В 23-ата минута отличен шанс пропусна започналия за първи път в стартовия състав Жоел Чибамба. Конгоанският нападател получи параболичен пас зад защитата от Старокин, но се засуети твърде много и позволи да бъде застигнат и блокиран от защитник на Монтана.

Само две минути по-късно Чибамба направи още по-фрапиращ пропуск. Отново Орлин Старокин изведе тарана на Ботев очи в очи с Христо Иванов, като този път Жоел Чибамба стреля високо над вратата.

В 35-ата минута Лъчо Балтанов изведе другия дебютант в титулярите Рахави Кифуети с пас през защитата. Кифуети се отскубна сам срещу Иванов, но стреля в тялото на вратаря и пропусна нова прекрасна възможност за гол.

В 41-ата минута Йордан Христов също се озова на стрелкова позиция след пробив в полето на Монтана, но и капитанът пропусна да даде аванс на "канарчетата".

Така първата част приключи без голове, като гостите не успяха да застрашат сериозно вратата на Виктор Голас преди почивката.

Ботев започна с летящ старт второто полувреме. Секунди след неговото начало Йордан Христов направи добър пробив до аутлинията и центрира към Лъчезар Балтанов, който обаче бе изпреварен от защитник. 

При абсолютно идентична ситуация в 48-ата минута, този път Кифуети проби и опита пас към Балтанов, но отново защитата на гостите запази вратата си суха.

В 61-ата минута Ермин Шиляк направи златната си смяна в мача, пускайки в игра Нико Варела на мястото на Даниел Генов. Още с появата си на терена уругваецът опита два изстрела, които не намериха целта.

Малко по-късно Георги Ангелов пропусна най-добрата възможност за Монтана в мача, след като отблизо стреля слабо с глава в ръцете на Виктор Голас.

В 66-ата минута Филип Филипов намери Жоел Чибамба в наказателното поле, конгоанецът спря топката за Нико Варела, чийто удар профуча встрани от лявата греда.

Така жадуваният гол за "жълто-черните" падна в 70-ата минута. Рахави Кифуети направи отличен рейд по десния фланг и върна нисък пас към дузпата, който бе засечен от Нико Варела с шут в долния десен ъгъл за 1:0.

Десет минути по-късно Кифуети можеше да удвои, след като стреля с левия крак на сантиметри покрай дясната сглобка на вратата на Монтана.

В заключителните минути "канарчетата" приеха играта в своята половина без да позволяват да се стига до сериозно напрежение пред Голас, а в последната минута на срещата Жоел Чибамба направи поредния си пропуск сам срещу Христо Иванов.