Преобразен Ботев продължава напред 23-11-2011 14:23

С гол на Йордан Христов в края на мача Ботев Пловдив отстрани съименника си от Враца и се класира за осминафиналите в турнира за Купата на България. „Канарчетата” бяха по-добрият отбор на терена през цялото време, но стигнаха до така жадувания гол едва в първата минута от добавеното време. Дебют с „жълто-черната” фланелка направи помощникът в треньорския щаб Светослав Петров. Той бе заменен в средата на второто полувреме от Александър Александров, който бе с решаващ принос за успеха, след като асистира за гола на Христов.

Двубоят на стадион „Христо Ботев” започна равностойно, с атаки към двете врати. Първите добри шансове се откриха пред гостите, но бяха пропуснати от Ковачев, който не уцели вратата от фаул и Павлов, чийто удар от около 15 метра профуча над напречната греда. В началните минути на двубоя атаките на Ботев стигаха до наказателното поле, но трудно пробиваха защитния вал на врачани.

След 20-ата минута Ботев Пловдив взе инициативата и не я изпусна до края на срещата. Първата чиста ситуация пред вратата на гостите дойде след хубав пас на Светльо Петров към Владо Байрев, който се пребори с противник във въздуха и свали топката към непокрития Домакинов, но защитникът не уцели рамката от 7-8 метра. В 30-ата минута Неделев проби през центъра и пусна зад защитата към Петър Атанасов, който очи в очи с Христо Митов стреля над гредата. Полувремето завърши с коварно изпълнен корнер от Тошко Неделев и отразена със сетни сили от голлинията топка от вратаря на гостите.

След почивката футболистите на Милен Радуканов не дадоха почти никакъв шанс на Ботев Враца да атакува. „Канарите” натискаха масирано, с много движение в противниковата половина, придружено с честа смяна на позициите на терена. Отборът упражняваше и успешна преса, която не даде възможност на гостите да задържат топката в свое владение.

Тодор Неделев направи два опита да вкара, но в първия случай уцели тялото на защитник, а след това ударът му от фаул мина на сантиметри встрани от вратата. Добър шанс се откри и пред Владо Байрев, но левият бек се засуети след бързо изпълнен фаул от Манчев и шутът му бе блокиран. Дойдоха и минутите на Петър Атанасов. В 74-ата бързакът получи топката в наказателното поле и опита центриране, което рикошира в крак на бранител на гостите и за малко да изненада Митов, който реагира добре и изби. В 81-ата минута Атанасов бе изведен от Сашо Александров, надбяга защитата, но си поведе дълго топката и бе блокиран от вратаря, който се намеси добре и при добавката на Митко Байрев.

Вдъхновената игра на „жълто-черните” вдигна трибуните на крака и публиката на „Колежа” влезе в ролята си на 12-ия играч в тима. Усилията на играчи, треньорски щаб и публика бяха възнаградени секунди, след като четвъртият съдия вдигна табелата с 3-минутното продължение. Кривия овладя топката в половината на гостите и с прецизен пас я „хвърли” в пеналта, където нахлуващия на скорост Данчо Христов вкара и спести силите на съотборниците си да играят продължения.

На полувремето на мача председателят на Зоналния съвет на БФС в Пловдив Димитър Енчев връчи шампионската титла на България на ветераните на Ботев Пловдив, които преди седмица завоюваха 7-ото си първо място в последните 10 години.

Състави:
БОТЕВ ПЛОВДИВ:
Амбарцумян, Ив.Димитров, Домакинов, Рахов, Вл.Байрев, Петров(72-Александров), Манчев, Д.Байрев(90-Гаджалов), Христов, Неделев, Атанасов(90-Стефанов)
БОТЕВ ВРАЦА:
Митов, Динчев, Ковачев, Найденов, Альошев, Чалъков, Георгиев, Ненем(75-Ат.Димитров), Павлов(90-Ценовски), Мечев, Гайдарски(90-Симеонов)

Жълти картони: Домакинов, Петров (Ботев Пд), Ненем, Ценовски (Ботев Вр)

Главен съдия: Никола Попов (София)
Помощници: Иван Колев (София), Николай Стайков (София)

Фотогалерия от срещата "Ботев" Пловдив - "Ботев" Враца

Видео от мача: