Продължаваме с равните 10-09-2011 20:19

Четвърто поредно равенство в първенството регистрира Ботев Пловдив, този път като домакин на Любимец. Мачът завърши 2:2, като „жълто-черните” поведоха първо с автогол на Павлов, а после и с попадение на Курдов, но гостите на два пъти успяха да изравнят чрез Петков и Дишлиев. Двубоят бе повторен дебют с екипа на Ботев за Даниел Божков и Стефан Киков, които започнаха като титуляри.

Срещата тръгна с териториално превъзходство на „канарчетата”, което обаче не доведе до сериозни опасности за противника. Още в началото Сашо Александров хвърли пас зад защитата за Петър Атанасов, но вратарят Стойчев изпревари нападателя и изби, а малко по-късно Кривия би със задна ножица над вратата. Последва силен шут на Тимонов от далеч, отразен от Стойчев и красива атака на Ботев, завършила с воле на Данчо Христов и нова добра намеса на стража на Любимец. В първите 20-ина минути гостите всяваха напрежение единствено чрез пробивите на Илиян Йорданов по левия фланг, като при един от тях крилото намери позиция за стрелба, но шутира в аут.

Стигна се до 24-ата минута, когато Тимонов центрира остро от свободен удар и Николай Павлов засече с глава топката в собствената си врата за 1:0. Както и в предишния си домакински мач срещу Спартак Варна, веднага след като взе аванс в резултата, Ботев даде инициативата на съперника. Любимец се изнесе по-напред и постепенно започна да намира пробойни в жълто-черната отбрана. Все пак Ботев имаше отличен шанс да вкара втори гол. Атанасов надбяха защитата на гостите отляво, влезе в пеналта и насочи топката в далечния ъгъл, но тя прелетя на сантиметри от сглобката.

В 40-ата минута Йорданов проби отляво и върна топката към Емил Петков, който с удар по тревата изравни – 1:1. Малко по-късно отново той стреля опасно от фаул и Армандо изби в ъглов удар. След корнера Игнат Дишлиев не уцели вратата от 2 метра и пропусна да изведе Любимец напред.

Това можеше да стане и секудни след началото на второто полувреме, ако не бе Стефан Киков, който изчисти от голлинията удар с глава на Трифонов. Последва затишие на терена, а футболистите на Ботев продължаваха много трудно да организират атаките си, които в повечето случаи се разбиваха далеч пред наказателното поле, докато Чипчев отправи поредния опасен удар в актива на гостите.

Дойдоха и минутите на Тодор Неделев, който с няколко индивидуални акции показа, че отбраната на Любимец може да бъде пробита. Юношеският национал навърза трима бранители и върна към Атанасов, който бе изпреварен от противник точно преди да стреля. Последва удар с глава на Киков с мъка отразен от Стойчев. В 67-ата минута отново Неделев мина на слалом през няколко души и центрира меко към току що влезлия Курдов и нападателят не остави шансове на Стойчев – 2:1.

И пак, вместо да използа поривът в играта и по трибуните и да довърши противника, Ботев позволи да бъде притиснат отново. Играта се пренесе изцяло в полето пред Амбарцумян и опасностите се заредиха. Първо Армандо отрази удар на Трифонов, а после само шансът го спаси от изравнителен гол, след като Чипчев направи по-трудното като нацели гредата от непосредствена близост. Логиката все пак възтържествува и 10 минути преди края на мача гостите стигнаха до ново равенство. Игнат Дишлиев вкара красиво с плонж за 2:2. В самия край Сашо Александров се пребори за топката в наказателното поле на гостите и стреля силно от малък ъгъл, но Стойчев за пореден път спаси и запази заслужената точка за Любимец.

В последните 10-ина минути на мача Ботев игра с човек по-малко, след като Васил Гуджев бе изгонен. Сърцатият халф се появи на терена в началото на второто полувреме и за малко повече от 20 минути си заработи 2 жълти картона. Нервната игра на „жълто-черните” намери отражение и в картоните на Александров, Тимонов, Ивайло Димитров и Наско Курдов.

Репортаж от мача, както и пресконференцията след него, вижте тук.

Фотогалерия от двубоя вижте тук.