Продължаваме за Купата след най-силния си мач за сезона 04-12-2011 13:14

Ботев Пловдив се класира за четвъртфиналите в турнира за Купата на България, след като победи с 2:1 Черноморец в зрелищен двубой на стадион „Христо Ботев”. Футболистите на Милен Радуканов направиха голям мач, достоен да бъде последен в 50-годишната история на „Колежа”, преди той да бъде реконструиран. Головете за триумфа отбелязаха Никола Домакинов през първото полувреме и Данчо Христов в края на мача. Повече от 8000 души пък направиха празника пълен и помогнаха за успеха с неистовата си подкрепа през цялото време.

„Канарите” се хвърлиха в атака още с първия съдийски сигнал и още в 13-ата секунда Данчо Христов излезе на стрелкова позиция, но Стоян Колев успя да го блокира. „Жълто-черните” тръгнаха с много сърцата игра в началото и продължиха в същия дух до края. В 7-ата минута бърза контраатака завърши с пас на Христов към Тошко Неделев, който овладя, финтира защитник, но Колев извади удара му. Малко по-късно грешка в защитата позволи на Асис да остане очи в очи с Амбарцумян, но би несериозно в ръцете на вратаря. Това се оказа и единственото чисто положение за „акулите” в срещата.

Ентусиазмът в редиците на Ботев бе попарен закратко, след като Ангел Рахов бе изгонен за два наивни жълти картона, които си заслужи с груби влизания в 23-ата и 27-ата минута.

Численото неравенство обаче не пречупи „канарите” и те продължиха да диктуват събитията на терена. В 30-ата минута Ботев направи нова светкавична контра. Атанасов се отскубна по десния фланг подаде към Данчо Христов зад защитата, крилото финтира Стоян Колев и когато трибуните се готвеха да изригнат, последва удар над вратата.

В 36-ата минута логичното се случи и Ботев излезе напред с гол на Домакинов. Тодор Неделев центрира от фаул и централният защитник с глава вкара в левия ъгъл за 1:0. До края на полувремето страничните съдии спряха с несъществуващи засади по една атака на двата отбора, след което двата тима се оттеглиха да почиват при минимален аванс за домакините.

Второто полувреме започна с игра в центъра и без опасности пред двете врати. В 56-ата минута равенството в играчите на двата отбора бе възстановено, след като Анеси бе отстранен за втори жълт картон за удар с лакът в глава на Домакинов, след който защитникът на Ботев напусна терена с разцепена скула и бе заменен от Стефан Киков.

В 70-ата Петър Атанасов пропусна златен шанс да откаже гостите. Острието получи топката от Неделев зад защитата и останал сам срещу Стоян Колев би леко в тялото на вратаря. Само 3 минути по-късно стражът на Черноморец възстанови равенството от дузпа, отсъдена пресилено за нарушение срещу Георги Андонов – 1:1.

Веднага обаче везните отново се наклониха на страната на Ботев. Светослав Петров потърси Атанасов с дълъг пас зад защитата, бързакът надбяга Енис Хайри, който го фаулира пред наказателното поле и пое към съблекалнята, оставяйки своите с 9 човека, срещу 10 от Ботев. Тодор Неделев застана зад топката, а публиката започна да скандира името му в очакване на решаващ гол от 18-годишния талант. Ударът на младока обаче профуча встрани от вратата.

4 минути преди края реферът Ивайло Стоянов отсъди непряк свободен удар в пеналта на Черноморец, след като Стоян Колев хвана с ръце лошо върната към него топка от защитник. Целият отбор на гостите се нареди на голлинията, а няколко в жълто-черен екип застанаха зад топката. В крайна сметка Сашо Александров я чукна към Данчо Христов, който със свиреп шут опъна мрежата и взриви трибуните на „Колежа” за крайното 2:1.

Съставите:
БОТЕВ: Амбарцумян, Димитров, Гаджалов, Домакинов (60-Киков), Аргиров, Рахов, Петров, Александров, Й.Христов, Неделев (90-Вл.Байрев), Атанасов (80-Юсеинов)
ЧЕРНОМОРЕЦ: Колев, Дянков, Хайри, Асис, В.Христов (67-Андонов), Филипов, Анеси, Пехливанов (64-Кишишев), Балджийски, Цонков (46-Дяков), Фо-Поре
Жълти картони: Гаджалов, Христов, Александров (БОТЕВ); Колев, Пехливанов, Фо-Поре, Кишишев (ЧЕРНОМОРЕЦ)
Червени картони: Рахов 27’(БОТЕВ); Анеси 56’, Хайри 75’ (ЧЕРНОМОРЕЦ)
Главен съдия: Ивайло Стоянов (Петрич)
Помощници: Емил Вангелов (Благоевград), Георги Георгиев (София)

Фотогалерии от мача:

Първо полувреме

Второ полувреме

Радост след последния съдийски сигнал

Видео - репортаж и интервюта: