Първото място остана далеч след 0:1 с Етър 16-10-2011 16:26

Ботев Пловдив загуби с 0:1 от Етър в дербито на кръга в Източната „Б” група и пропусна възможността да оглави класирането. Поражението, което е първо за в официален мач  за „жълто-черните” от две години насам, остави отбора на 5 точки зад утвърдилия се на върха тим от Велико Търново. Повече от 4000 зрители на „Колежа” останаха разочаровани от представянето на Ботев и дълго след края на мача част от тях стояха на студа пред стадиона, за да искат обяснение за слабото представяне на отбора.

„Канарчетата” започнаха двубоя настървено и до 10-ата минута създадоха три нелоши възможности за гол. На два пъти Владимир Байрев бе близо до откриване на резултата след центрирания на Сашо Александров, но в първия случай не успя да засече топката, а след това стреля с глава над вратата. Малко по-късно Байрев  подаде към Петър Атанасов в наказателното поле, но Цветомир Цанков спаси удара на крилото.

В 12-ата минута ентусиазмът на домакините бе охладен от удар в лявата гледа на Мартин Станкев, който засече с глава центриране на Анев отдясно. При следващата атака на „болярите”, след пробив и центриране на Стойчо Младенов, в наказателното поле настана разбъркване, при което защитата успя някак да се справи със ситуацията.

След бурните начални минути играта се успокои и до края на първото полувреме действията се развиваха предимно в половината на гостите. Великотърновци се оказаха добре подготвени за играта на своя противник. „Виолетовите” групирали доста добре пред наказателното си поле и не позволиха на Ботев да стигне до опасни положения.

Възпитаниците на Георги Тодоров дочакаха своя шанс и само 80 секунди след началото на втората част поведоха в резултата. Анев пусна към току-що влезлия Караиванов, той шутира, Амбарцумян изби, но при добавката Анев не сгреши и изведе своите напред – 0:1. Попадението съвсем разстрои играта на Ботев и момчетата на Петър Хубчев така и не намериха верния път към вратата на Цанков.

В 73-ата минута влезлият на смяна Неделев подаде към Александров, който пое топката на гърди и шутира в аут. В 79-ата гостите останаха с човек по-малко, след като Георги Гайдаров бе изгонен за втори жълт картон. Безсилието на Ботев се изрази в далечни и много неточни удари на другите две резерви Манчев и Курдов, преди да дойде последният шанс за изравняване в 89-ата минута, когато след разбъркване от корнер Караиванов изчисти от голлинията.

Съставите на двата отбора:

Ботев: Армен Амбарцумян, Йордан Христов, Костадин Гаджалов, Николай Домакинов, Владо Байрев, Ангел Рахов, Стефан Киков (46-Николай Манчев), Петър Атанасов, Ивайло Димитров (70-Тодор Неделев), Александър Александров, Мартин Стефанов (54-Атанас Курдов)

Етър: Цветомир Цанков, Борислав Георгиев, Георги Гайдаров, Ивайло Русев, Милчо Макенджиев, Александър Томаш, Йордан Апостолов, Радослав Анев, Мартин Станкев (46-Светослав Караиванов), Александър Младенов, Стойчо Младенов (89-Джихат Кямил)

Гл.съдия: Антон Генов, помощници: Венцислав Гавраилов, Антон Терзиев

Жълти картони: Киков (Ботев), Цанков, Георгиев, Гайдаров, Анев, Караиванов (Етър)

Червен картон: Гайдаров (Етър)

Фотогалерия от мача вижте тук.