Силен Ботев подчини Локо Сф 06-10-2012 15:19


С два гола на Тодор Неделев Ботев Пловдив победи с 2:0 отбора на Локомотив София в мач от 8-ия кръг и се върна в челната тройка в "А" група. Попаденията на 19-годишния талант, които са първи за него в елита, паднаха през второто полувреме. „Жълто-черните” изиграха много добър мач и доминираха на терена от началото до края, което доведе до закономерен успех.

Възпитаниците на наказания за този мач Ферарио Спасов спечелиха по категоричен начин средата на терена, а в атака опитваха разнообразни действия. Освен това, „канарчетата” отправиха 20 удара към вратата на Валентин Галев, от които 11 попаднаха в неговата рамка. Стражът на софиянци бе и главният виновник неговият отбор да запази нулевото равенство през първото полувреме.

„Канарчетата” поеха инициативата още с първия съдийски сигнал и се настаниха в половината на гостите. Още в началните минути домакините направиха няколко опасни влизания в наказателното поле, но защитата на „железничарите” удържа на натиска. Първият опасен удар нанесе Рубен Паласуелос, който в 11-ата минута стреля с глава след центриране от корнер, но топката мина покрай дясната сглобка. Малко по-късно Костов не успя да шутира, след като Дяков му свали с глава в наказателното поле. Последва далечен удар на Данчо Христов и още няколко добри, но неуспешно завършени атаки на Ботев.

В 21-ата минута бе първото голямо спасяване на Галев, който закова топката на голлинията след удар на Иван Цветков отблизо. В ответната атака гостите пропуснаха най-добрия си шанс за гол. След центриране от корнер Георги Христов и Кристиян Добрев комбинираха с глава, а ударът на последния срещна напречната греда над Шеткус.

Ботев обаче продължи да натиска и удари на Цветков и Дяков попаднаха в ръцете на вратаря. В 31-ата минута много активният Йордан Христов проби на скорост отдясно и от аутлинията върна към Цветков, чийто удар отново бе отразен със сетни сили от Галев, а при добавката вратарят спаси и силния шут от малък ъгъл на Станислав Костов. До края на полувремето „канарчетата” продължиха да търсят гола, но така и не успяха да стигнат до него.

На полувремето Вандер замени Дяков, а появата на бразилеца раздвижи още повече играта. Минута след началото на втората част домакините получиха фаул на около 25-30 метра от вратата, но Галев не изпита особени затруднения с удара на Неделев. Секунди по-късно Иршак центрира към Костов, който би в аут с глава.

В 51-ата минута Вандер спечели нов пряк свободен удар, този път на доста по-удобна позиция пред пеналта. Зад топката застана отново Тодор Неделев и от втория си опит талантливият тийнейджър разпечата гостите с безупречен шут над стената, отбелязвайки дебютното си попадение, както на стадион „Христо Ботев”, така и в „А” група – 1:0.

Авансът внесе още повече увереност в действията на „жълто-черните” и те заиграха още по-разнообразно в предни позиции, без да отслабват натиска си. В 65-ата минута Вандер навърза няколко противници и стреля в ръцете на вратаря. Две минути по-късно пъргавият бразилец се освободи в центъра на терена, напредна с топката и я пусна вляво към Неделев, който влезе с финт към наказателното поле и с изключително прецизен удар по земя я насочи в далечния ъгъл покрай плонжа на Галев, за да взриви трибуните на „Колежа” за втори път – 2:0.

Малко по-късно голмайсторът напусна терена, а на негово място се появи Мариян Огнянов, който също се включи добре в мача. В последната четвърт от срещата гостите направиха няколко плахи опита да отбележат, но така и не създадоха много работа на Шеткус. От своя страна Ботев получи повече пространства в половината на Локомотив, които бяха използвани от „жълто-черните” и те организираха няколко много опасни атаки. Завършващите удари на Иван Цветков и Вандер обаче не спряха в мрежата и в крайна сметка „канарчетата” затвориха мача при 2:0.

БОТЕВ: ШЕТКУС, Й.ХРИСТОВ, РАХОВ, ГРЪНЧАРОВ, АРТУР ЕНРИКЕ, ИРШАК, ПАЛАСУЕЛОС, НЕДЕЛЕВ (72-ОГНЯНОВ), ДЯКОВ (46-ВАНДЕР), ЦВЕТКОВ, КОСТОВ (85-АТАНАСОВ)

ЛОКОМОТИВ СФ: ГАЛЕВ, ВЕЛКОВ, ВЪРБАНОВ, БРАНЕКОВ, ДОБРЕВ, ДИМИТРОВ, ВЕЛЕВ (56-ИЛИЕВ), ПЕТРОВ (70-ПАВЛОВ), ТЕЛКИЙСКИ, ПЕЕВ (83-СТОЕВ), Г.ХРИСТОВ

ГОЛМАЙСТОРИ: 1:0 Тодор НЕДЕЛЕВ (51), 2:0 Тодор НЕДЕЛЕВ (67)
ЖЪЛТИ КАРТОНИ: НЕДЕЛЕВ (БОТЕВ), ДОБРЕВ, ПЕТРОВ, ТЕЛКИЙСКИ (ЛОКО СФ)

ГЛ.СЪДИЯ: АХМЕД АХМЕД
ПОМОЩНИЦИ: ГЕОРГИ КОВАЧЕВ, СТАНИМИР ИЛКОВ

Фотогалерия - Ботев Пловдив 2:0 Локомотив София