Стоилов: Искам трофеи с красива игра 12-12-2012 13:23


Бившият селекционер на българския национален отбор по футбол Станимир Стоилов даде първата си пресконференция в качеството си на старши-треньор на „Ботев” Пловдив. Новият наставник на „жълто-черните” запозна представителите на медиите със своите амбиции и идеи за бъдещето, след което отговори на всички въпроси на журналистите.

Стоилов обеща на ботевистите да работи всеотдайно и честно за развитието на клуба, след което постави като цел пред себе си красив футбол и трофеи в клубната витрина. Мъри подчерта, че идва на „Колежа” с мисълта за Европа и не би се задоволил само с добри резултати на вътрешната сцена.

Брифингът продължи повече от 30 минути, а ето какви бяха първите думи на Станимир Стоилов като треньор в най-стария български клуб:

"Изключително съм радостен и мотивиран да поема предизвикателството „Ботев Пловдив”. Наясно съм напълно с историята, традициите и успехите на „Ботев” и знам какво се изисква от този клуб в исторически план. За мен това е голямо предизвикателство, на което трябва да отговоря най-вече с работа. Смятам, че знам пътя, по който трябва да се развива всеки клуб, имам достатъчно опит, както и успехи, най-вече когато се работи в дългосрочен план."

"Имал съм привилегията да работя с треньори и съотборници, които са от „Ботев” Пловдив. Много пъти съм играл на този негостоприемен терен. Знам също така какво направиха феновете на „Ботев”, за да освободят клуба си от проблемите, които имаше. Знам, че „Ботев” трябва да играе атакуващ футбол, който да радва хората. Не желая да коментирам какво се е случвало до момента, тъй като безкрайно много уважавам Феро като колега и бивш треньор на „Ботев”. Идвам с отворено сърце и очи и мога да обещая на всички ботевисти две неща - честност и работа."

"Ако всички работим и сме единни, можем да постигнем добри неща. Естествено ще е необходимо време и най-вече търпение. От треньорите и футболистите се иска постоянство. Обичам футболистите да са професионалисти. Ще искам от тях да променят отношението си към играта. Аз ще бъда най-големият им защитник и същевременно най-големият критик в съблекалнята. Не съм от треньорите, които водят битки извън терена. Трябва да имаме колегиални отношения към съдиите и другите клубове. Не ме притесняват нито работата, нито противниците. За мен важното е колко добър ще бъде „Ботев”."

"От изходната позиция, която имаме първо трябва да изградим стил и игрови облик. Моето разбиране за футбола е, че който играе хубав футбол, рано или късно постига добри резултати. Не обичам надлъгването на терена. То не ми е на сърце. Предпочитам отборът, който водя да има атакуващ стил на игра, дори понякога изповядването на този стил да коства загуба в даден мач. Това е и веруюто на „Ботев” – да играе атакуващ, атрактен футбол и да бележи голове."

"Нормално е този процес да бъде дълъг и тежък, но можем да го реализираме с много желание, себераздаване и много работа от футболистите, треньорите и всички работещи  в клуба, както и с подкрепата на хората. Моите лични цели са „Ботев” да печели трофеи и да направи положително участие в Европа, защото в историята си „Ботев” има много успешни евромачове. Това не може да се случи от днес за утре, трябва много работа и много мислене."

"За футболистите думата дисциплина ще бъде закон. Тя включва отношението към тренировките и мачовете, отношенията помежду им, към ръководството, феновете, журналистите."

"Все още не съм определил щаба, с който ще работя. Имам идеи, но искам да разговарям с хората поотделно и да съберем екип, който разбира идеите ми. Когато сме готови, ще обявим щаба. Разговарях с Костадин Видолов и го поканих да работим заедно. За мен "Ботев" се нуждае от него. Той сподели някои свои съображения, които аз разбирам и уважавам. Той сам ще реши дали да остане."

"Ясно е, че трябва да се подсилим на доста позиции, без да уточняваме колко точно са те. През лятото колегите са били притиснати от времето в правенето на селекция. Сега имаме един-два месеца да потърсим още качество, естествено ще се съобразим и с финансовите възможности на клуба. Вече имаме едно попълнение. Това е Веселин Минев, той е ботевист, работил съм с него и ще разчитаме той да помогне за по-бързото прокарване на идеите ни вътре в отбора. За освобождаване на футболисти сега не мога да говоря, тъй като нямаме достатъчно голям брой играчи. Ще гледам още мачове и в процеса на подготовка може да се разделим с някого, ако преценим, че не отговаря на изискванията да е тук. Нямам сантименти към никого. Нито към тези, които ще привличаме, нито към другите, които може да освободим. Който покаже ниво да играе в „Ботев”, е добре дошъл."

"Отговорността за селекцията ще бъде изцяло моя. Аз ще избирам играчите. Не искам да се прави всеки път селекция наново, може да добавяме по един –двама футболисти, но те трябва да са от качеството, което търсим."

"Доверието на феновете няма да го спечеля с приказки и празни обещания. Несериозно е да тръгна да се правя на по-голям ботевист от тях. Единственият начин, по който това може да се случи, е с работа. Ако започнат да харесват отбора и играчите си, накрая сигурно ще харесат и треньора. Моята задача е да работя и ако успеем да изградим отбор, който радва хората, всичко ще бъде наред. Феновете на „Ботев” имат европейско мислене и го показват с начина, по който изпращат с уважение бившия треньор. Надявам се, един ден, когато дойде време да си тръгваме и ние, към нас да има същото отношение."

"Въпросът с ДЮШ на клуба е един от основните, които обсъждахме със собственика. Ще се опитаме с шефа на школата да изчистим начина, по който ще се работи с подрастващите. Първоначално, докато бъде завършена базата, ще е по-сложно, тъй като децата пътуват и тренират на различни места. След като школата бъде стационирана на едно място, целият треньорски екип от първия отбор ще наблюдава, контролира и помага в работата. Според мен, няма български клуб, който може да се развива без собствени кадри. Още повече това важи за „Ботев”. Тук са играли много големи играчи и винаги се е разчитало на собствената школа. Тя ще бъде приоритет за нас, но трудно може да се очаква, че една чисто нова академия, каквато е тази на „Ботев”, ще започне да дава резултати веднага. В първия отбор вече има един футболист от школата, който играе доста осезаема роля. Това е Тодор Неделев. За него имам по-специални идеи. Ще се опитаме да го променим, така че да скоро да стигне нивото на големите играчи на „Ботев” от миналото."