Съединението прави силата! 06-09-2019 07:41

Уважаеми ботевисти,

Преди 134 години, на днешната историческа за българския народ дата 6-ти септември, нашите предци успяват да изпълнят националния идеал за Съединена България, обединявайки значителна част от изконните български територии. Никак не е случайно, че Съединението на Княжество България и Източна Румелия се случва именно в Пловдив.

В нашия град, който винаги е бил люлка за най-светлите умове и  най-смелите сърца още от времето на Възраждането, през 1885 година се извършва дело, чиято значимост остава в историята, като едно от най-великите  в летописите на следосвобожденска България.

Решенията на Берлинския конгрес от 1878 година, разделящи Родината ни на Княжество България и Източна Румелия, поставят началото на съпротивата на всички българи, желаещи страната ни да е целокупна и силна.

На 6 септември 1885 година отрядите на Данаил Николаев и Чардафон Велики влизат в Пловдив, където арестуват Гаврил Кръстевич, по това време главен управител на Източна Румелия, и създават временно правителство, ръководено от Георги Странски. Именно то обявава и присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

Българският княз Александър Батенберг с манифест утвърждава Съединението на България, поставяйки за свой пълномощник в Южна България ръководителя на временното правителство – Георги Странски.

Въпреки изненадата  от страна на Великите сили, актът на смелост и непоколебимост от страна на българите получава своето международно признание.  Това се случва шест месеца по-късно, когато на 24 март 1886 година, подготвената от Илия Цанов спогодба, е утвърдена чреч Топханенския акт.

Подписаният договор между Съединена България и Османската империя дава възможност на българите да станат единни като самоуправление и бит, а единственото, което остава да бъде решено във времето, е премахването на формалното назначаване на българския княз  от страна на султана за управляващ Източна Румелия, което се случва на 22 септември 1908 година, когато е обявена и Независимостта на България!

ПФК “Ботев” Пловдив поздравява всички българи с Деня на Съединението и Празник на град Пловдив!

Да живее България!


* Снимка: Картината „Обявяване на Съединението” от художника Атанас Жеков