Супер Ботев грабна Суперкупата! 09-08-2017 23:06

Ботев Пловдив спечели Суперкупата на България! "Канарчетата" прегърнаха втори трофей в рамките на по-малко от 3 месеца, а жертвата отново бе шампиона Лудогорец, който преклони глава пред носителите на националната купа след 1:1 в редовното време и изпълнение на дузпи. 

"Жълто-черните" поведоха с блестящ гол от фаул на Тодор Неделев в 16-ата минута, а Вандерсон изравни за разградчани в началото на втората част. Регламентът на мача предвиждаше при равен резултат да се пристъпи директно към удари от бялата точка. При тях Даниел Кайзер отрази още първия шут на Марселиньо, след което безпогрешни от 11-те метра бяха последователно Лъчезар Балтанов, Фернандо Виана, Виктор Генев, Фелипе Бризола и Пламен Димов, на когото се падна удоволствието да хвърли в дива радост всички ботевисти на ст. "Лазур" в родния си Бургас с последния шут в мача.

Николай Киров заложи на Даниел Кайзер на вратата и пред него в защита на Цветомир Панов, Пламен Димов, Виктор Генев и Лазар Марин. Серкан Юсеин започна в ролята на опорен халф, вътрешни полузащитници пред него бяха Фелипе Бризола и капитанът Лъчезар Балтанов. По фланговете стартираха Тодор Неделев и Тони Тасев, а върха на атаката бе за Фернандо Виана.

Пловдивчани започна нахакано мача и Лазар Марин създаде първата опасност с диагонален шут, спасен от вратаря на Лудогорец Хорхе Броун. Четвърт час след начало Ботев получи фаул на около 25 метра от голлинията, а зад топката застана Тодор Неделев. 24-годишният майстор изстреля като куршум топката над стената, а Броун този път успя само да доукраси впечатляващия гол на плеймейкъра. Изпълнението на Неделев бе толкова категорично, че натрапи в умовете на голяма част от наблюдаващите мисълта: "Какво ли би се случило, ако Тодор бе играл на реванша срещу Маритимо..."

Ранният гол аванс накара "жълто-черните" да върнат инстинктивно газта и да мислят повече за поведението си в дефанзивен план. Класният противник използва това и премина в по-активни действия, които доведоха до греда от фаул на Марселиньо и още две опасности пред Даниел Кайзер, които не промениха резултата до почивката.

Второто полувреме започна лошо за носителите на Купа България и Вандерсон възстанови равенството в 48-ата минута. Това обаче не притесни особено "канарчетата", които продължиха да играят стабилно и да демонстрират добра кондиция в 10-ия си мач за последните 40 дни. Освен, че опонираха добре на амбициозния си противник момчетата в жълто-черни екипи можеха да се поздравят с победата още в редовното време, но ударът на Фернандо Виана с глава премина встрани от вратата. 

В крайна сметка повече попадения не паднаха и се стигна до дузпите, в които пловдивчани бяха абсолютно безупречни. Лудогорец спечели жребия и избра да изпълнява първи, но вместо да получи психологическо предимство от ролята на водач в резултата, Даниел Кайзер осигури този тънък аванс на своя отбор, отразявайки удара на Марселиньо. Последваха безапелационни изпълнения от точката на Балтанов, Виана, Генев, Бризола и Димов и Ботев заслужено вдигна първата си Суперкупа.

Сега за "жълто-черните" герои предстои съсредоточаване върху първенството, където в неделя момчетата на Николай Киров гостуват на Берое в мач от 5-ия кръг на ППЛ. 

ЧЕСТИТО, БОТЕВИСТИ!