Сърцат Ботев пречупи Черно море 29-08-2015 20:30

Отборът на "Ботев" записа втора победа в първенството, след като се наложи с 2:1 като домакин над "Черно море" в двубой от 7-ия кръг на "А" група. Цената на успеха се повишава от факта, че "канарчетата" изковаха трите точки с човек по-малко на терена след червения картон на Лъчезар Балтанов в 51-ата минута. Развръзката на двубоя настъпи в заключителните двадесет минути. С числено намален състав "жълто-черните" поведоха с попадения на Божидар Васев (71') и Нико Варела от дузпа (81'), а Матиас Курьор върна един гол малко преди края.

"Ботев" надигра категорично своя съперник и логично стигна до победата. "Канарчетата" започнаха мача много по-активно от своя съперник. Момчетата на Ермин Шиляк държаха "моряците" далеч от вратата на Виктор Голас, но същевременно и трудно успяваха да преодолеят сгъстената защита на гостите. 

В 12-ата минута Пламен Николов стреля от воле след изпълнение на корнер, но топката рикошира в няколко тела пред него и не затрудни Георги Китанов. В 32-ата Даниел Генов напредна отляво и потърси далечния ъгъл с техничен удар, но ударът му излезе в аут. Малко по-късно Божо Васев стреля слабо в ръцете на вратаря, с което се изчерпаха интересните положения преди силните заключителни минути на първата част.

В 44-ата много активния в атака Йордан Христов проби и достави с безупречно центриране топката на главата на Божидар Васев, който обаче направи голям пропуск от няколко метра. Минута по-късно Даниел Генов се извиси след ново центриране, този път на Васев, но ударът му бе париран с общи усилия от Китанов и Михаил Венков. В настъпилото меле топката отново стигна до Генов, но и този път той не успя в опита си да вкара.

Още в началото на втората част "Ботев" остана, за трети път в изминалите 7 кръга, с човек по-малко на терена. В 51-ата минута Лъчезар Балтанов получи второто си официално предупреждение за опасна игра и "канарчетата" трябваше да играят почти цяло полувреме с 10 души на терена. (

Численото неравенство не стресира пловдивчани и те продължиха да бъдат по-добрият отбор на терена, макар и с повече внимание в защита. В 54-ата минута Марк Клок отправи първия удар в очертанията на вратата на Виктор Голас, който бразилският страж на "Ботев" спаси уверено. Три минути по-късно Александър Колев стреля от фаул встрани от целта.

Стигна се до 71-ата минута, в която "жълто-черните" взеха заслужен аванс в резултата. Даниел Генов застана зад топката за изпълнение на фаул, ударът му срещна стената, след което топката попадна в обсега на Божидар Васев, който без да се бави я изстреля в долния десен ъгъл за 1:0. 

Десет минути по-късно току-що появилият се в игра Нико Варела удвои преднината на "канарчетата". Направилият силен мач Лазар Марин проби отляво и пусна пас към уругваеца, който бе фаулиран в пеналта на "Черно море". Варела сам се нае с изпълнението на наказателния удар и го превърна в гол за 2:0.

В 86-ата минута "моряците" върнаха едно попадение чрез Матиас Курьор, който с глава изпрати топката в горния ляв ъгъл за 2:1. В последната минута на продължението пък Виктор Голас с фундаментално спасяване след удар на Бижев остави трите точки в Пловдив и така "Ботев" вече има 9 точки след 7 кръга от началото на сезона.

БОТЕВ: Виктор Голас, Йордан Христов, Даниел Златков, Пламен Николов, Лазар Марин, Лъчезар Балтанов, Милен Гамаков, Серкан Юсеин (58' Владимир Айтов), Даниел Генов (78' Нико Варела), Божидар Васев, Александър Колев

ЧЕРНО МОРЕ: Георги Китанов (62' Илия Николов), Стефан Станчев, Мамуту Колибали, Михаил Венков, Марк Клок, Жиньо (61' Марчин Бургхардт), Мехди Бурабия, Стенио Дос Сантос (74' Вилиан Бижев), Матиас Курьор, Андреас Васев, Живко Петков

Съдия: Мартин Стоименов

ж.к. Христов (Бот); Станчев, Стенио (ЧМ)

ч.к. Балтанов (51' Бот)

Голмайстори:

1:0 Божидар Васев (71')

2:0 Нико Варела (81')

2:1 Матиас Курьор (86')