Тасков се изгаври с Ботев насред Пловдив 28-11-2012 16:26



Ботев Пловдив загуби с 0:1 от Лудогорец в мач от 14-ия кръг в първенството на „А” група. Двубоят ще се помни дълго със скандалното съдийство на Таско Тасков, който се подигра с „жълто-черните” на стадион „Христо Ботев”. Минаващият за един от водещите арбитри в България не отсъди очевадна дузпа за игра с ръка в наказателното поле при резултат 0:0, а по-късно с помощта на своя асистент Цветан Трифонов отмени гол заради несъществуваща засада на Иван Цветков.

Веднага след срещата, съдийската бригада бе изпратена със скандирания "Мафия, Мафия". Тасков и компания се прибраха в съблекалнята си и останаха в нея около час и половина. Начинът, по който реферите ръководиха мача предизвика бурното недоволство на хиляди ботевисти по трибуните, и се превърна в основна тема за коментари след двубоя.

На терена, Ботев и Лудогорец изиграха равностоен мач с малко интересни ситуации пред двете врати. „Жълто-черните” започнаха добре срещата и в първия четвърт час бяха по-активният отбор на терена. Футболистите на Ферарио Спасов пресираха успешно своя съперник в средата на терена и в предни позиции, и успяха да организират няколко добри атаки, които обаче не доведоха до сериозни опасности за вратата на „зелените” от Разград.

Още в тези минути Тасков показа „вижданията си” за мача. Той спести нарисуван жълт картон на Йордан Минев, който спря опасна контраатака, задържайки умишлено откъсващият се Иван Цветков. В 18-ата минута Тодор Неделев получи хубав пас от Мариян Огнянов в наказателното поле, но се засуети и пропусна момента да шутира към рамката.

След средата на полувремето, Лудогорец взе превес във владеенето на топката, но гостите успяха само веднъж да пробият отбраната на Ботев, като във въпросната ситуация Христо Иванов блокира удара на излезлия срещу него Франк Гела.

Второто полувреме бе напълно равностойно. Първата скандална ситуация бе в 58-ата минута, когато Христов нахлу в наказателното поле и центрира остро, където Гела игра с ръка, пред очите на страничния съдия, но нито той, нито Таско Тасков реагираха на очевидната дузпа. Единственият зачетен гол в мача падна в 70-ата минута. Мирослав Иванов бе оставен непокрит отляво в наказателното поле, след което центрира ниско, а Бобан Грънчаров подложи крак и засече топката в собствената си врата – 0:1.

С напредване на времето Ботев тръгна с повече риск в атака, а странните съдийски отсъждания зачестиха. Гостите можеха да стигнат и до втори гол при една от контраатаките си, но Христо Иванов спаси блестящо шут на останалия сам срещу него Гъргоров. Стигна се и до 86-ата минута, в която Вандер Виейра центрира отлично от десния фланг, Иван Цветков изскочи зад защитата и с глава изравни резултата. Стадионът изригна, но радостта бе потушена от вдигнатия флаг на Цветан Трифонов, който маркира пасивната засада, в която се намираше футболист в жълто-черен екип.

До края на мача Ботев стигна само до няколко разбърквания в наказателното поле, но в крайна сметка резултатът остана непроменен.


БОТЕВ: Хр.ИВАНОВ, Й.ХРИСТОВ, КАРАСЛАВОВ, ГРЪНЧАРОВ, СТАНЧЕВ, ИРШАК, ПАЛАСУЕЛОС (73-А.ЕНРИКЕ), ОГНЯНОВ (73-ВАНДЕР), НЕДЕЛЕВ (81-БАМОГО), ЦВЕТКОВ, КОСТОВ

ЛУДОГОРЕЦ: ГОЛУБОВИЧ, Й.МИНЕВ, МОЦИ, ГУЛДАН, ВИТИНЯ, ДЯКОВ (65-БУРГЗОРГ), ГЕНЧЕВ, М.ИВАНОВ, Ив.СТОЯНОВ (63-МАРСЕЛИНЬО), ГЕЛА (75-М.АЛЕКСАНДРОВ), ГЪРГОРОВ

Жълти картони: ХРИСТОВ (БОТЕВ); МИНЕВ, МОЦИ, ИВАНОВ, БУРГЗОРГ (ЛУДОГОРЕЦ)

СЪДИЯ: ТАСКО ТАСКОВ

Мача по минути: Livescore - Ботев 0:1 Лудогорец

Снимки: Ботев 0:1 Лудогорец