„Жълто-черен” хеттрик кандидат за световен рекорд 24-04-2011 17:13

Георги Убинов

„Ботев” Пловдив винаги е бил олицетворение на красивия и атакуващ футбол, придружен с много голове. Няколко поколения състезатели са радвали „жълто-черните” привърженици с атрактивния стил на игра. В почти вековната си история най-старият клуб у нас е записал редица престижни постижения, включително срещу именити съперници.

Не случайно списъкът на легендарните ботевисти е доста дълъг. Всеки от тях е записал името си в историята на клуба по един или друг начин. Един от „жълто-черните” ветерани с емблематични и неповторени досега постижения е нападателят от края на 60-те и началото на 70-те години Георги Убинов.

Той удря своя голям печат в историята на „Ботев” на 1 ноември 1970 година в градското дерби срещу „Локомотив”, завършило с победа на „канарчетата” с 3:2. В двубоя на стадион „Пловдив”/тогава „9 септември”/ Убинов бележи хеттрик в интервал от 11 минути/52’, 59’, 63’/, като и трите му гола са с плонж с глава. Ето какво пише в. „Народен спорт” за въпросното пловдивско дерби: „И трите гола станаха по един и същи начин и от една и съща позиция – Попов надбягваше Пеев от дясно, изсипваше топката пред вратата и Убинов с великолепни плонжове я изпращаше с глава в мрежата! Сякаш гледахме на видеозапис едно и също изпълнение!”

На практика тези три гола, отбелязани за толкова кратко време, с плонж и глава, могат да кандидатстват за световен рекорд на ниво висши лиги повече от 40 години.

Изпълнителният директор на „Ботев” - Ангел Палийски, откупи три платна маслени бои от колекцията картини на Георги Убинов, които ще бъдат подарени на фенове, любители, читатели, които посочат в световната футболна практика подобен хеттрик отбелязан за по-кратко време.

Желаещите да споделят подобна информация, към която да има посочен неин източник, могат да пишат на адрес: media@botevplovdiv.bg