Зрински 1:1 Ботев, канарчетата изпускат победата в Мостар (снимки) 18-07-2013 20:50

„Ботев” Пловдив завърши наравно 1:1 при гостуването си на „Зрински” в първия мач между двата отбора от втория предварителен кръг на Лига Европа. „Канарчетата” могат да съжаляват повече за резултата, след като пропуснаха над половин дузина отлични възможности пред вратата на домакините. Попадението за българския отбор реализира Ромарио Кортзорг, а преди него за босненския тим се разписа Дени Симеунович.

Двата отбора играха с числено намален състав след почивката. Изключително странен червен картон в дебюта си за „Ботев” получи Валери Домовчийски в заключителните секунди на първото полувреме, а малко по-рано ирландският рефер Сътън отстрани от игра и защитникът на Зрински Перо Стойкич.

„Жълто-черните” започнаха срещата колебливо и в началото инициативата имаха домакините. Въпреки това още в 5-ата минута „Ботев” пропусна да открие резултата. Тодор Неделев намери с пас в коридор Мариян Огнянов, който пусна топката покрай вратаря, но не уцели рамката зад него. В 15-ата минута мостарци също направиха пропуск чрез Милан Муминович, който от десетина метра шутира над гредата.

По-честите атаки на Зрински дадоха резултат в 21-ата минута. След центриране отляво топката стигна до Симеунович, който я засече с глава за 1:0.

В 27-ата минута Томаш Иршак с подаване над защитата намери Анисе, който прехвърли излезлия да го пресреща вратар, но ударът му се оказа твърде силен и топката мина над вратата. В ситуацията малгашът се сблъска със стража на домакините, което доведе до принудителната му смяна с Валери Домовчийски. Няколко минути след появата си на терена нападателят получи жълт картон с мотива, че съдията не е бил уведомен за появата му на терена.

В 35-ата минута Мариян Огнянов пропусна втория си отличен шанс за гол. „Седмицата” на „Ботев” бе изведен от Иршак зад защитата, но с общи усилия вратарят и защитник на „Зрински” успяха да го блокират.

В самия край на полувремето арбитърът извади по един червен картон на двата отбора. Първо Стойкич пое към съблекалните след два картона за фаулове срещу Неделев, а малко по-късно Сътън реши да вдигне втори жълт за симулация на Домовчийски.

Малко преди края на първата част Йордан Христов получи травма в областта на ребрата при лошо падане на терена и на почивката Мъри Стоилов направи втора принудителна смяна и пусна в игра Ромарио. Това доведе до вътрешна рокада и Иршак заигра като десен бек, а Огнянов се прибра по-близо до Борис Галчев в средата.

Още в началото на второто полувреме този ход даде резултат. Многоходова атака на „канарчетата” завърши с пас в коридор на Огнянов към Ромарио, който запази хладнокръвие и изравни с първия си гол в официален мач с жълто-черния екип.

В минутите след гола „Ботев” взе инициативата и организира няколко опасни нападения. В 54-ата минута Вандер центрира към непокрития на втора греда Неделев, който отблизо не намери добре топката с десния крак и я изпрати в ръцете на вратаря. Домакините също стигнаха до два опасни удара, отразени от Адам Стаховяк. В 70-ата „Ботев” пропусна нов добър шанс, след като Неделев свали топката успоредно на голлинията, но Вандер се подхлъзна в най-неподходящия момент и пропусна да я засече на празна врата.

В 84-ата минута влезлият на смяна Костов се освободи отлично от защитата на домакините и нахлу през центъра сам срещу Дуйкович, но би слабо покрай вратата. В последната минута на срещата и гредата помогна на домакините. Ромарио открадна топката от защитник на самата аутлиния, но пропусна момента за пас към чакащия сам на ударна позиция Неделев. Холандецът все пак запази топката, завъртя се около оста си и от нищожен ъгъл шутира в напречната греда.

Така след куп пропуски пред гола, „канарчетата” си тръгнаха от Мостар с равенство 1:1 и оставиха всичко да се решава в реванша на „Лазур” следващия четвъртък.